Einde aan vrije tandartstarieven - tandartsen naar de rechter

Tandartsen mogen vanaf 1 januari 2013 niet langer hun eigen tarieven bepalen. Foto Reuters / Sergio Perez

Er komt een einde aan het experiment met de vrije tandartstarieven. Minister Schippers van Volksgezondheid geeft gehoor aan de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer, zo bleek vanavond. De branchevereniging van tandartsen spant een kort geding tegen Schippers aan.

Eind juni bleek uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat de tandartstarieven de eerste drie maanden van dit jaar met 9,6 procent waren gestegen in vergelijking met vorig jaar. Minister Schippers was juist aan het experiment met de vrije tarieven begonnen om de prijs van behandelingen te laten dalen. . De NZa mag nu de tarieven vanaf 1 januari 2013 weer vaststellen.

Schippers vindt einde experiment ‘voorbarig’

De Kamer wilde eigenlijk dat er per direct een einde zou komen aan de vrije tarieven, maar ging vanavond akkoord met de overgangsperiode tot begin volgend jaar. Schippers vindt het “echt voorbarig” dat de Kamer haar nu dwingt het experiment te stoppen. De minister zei vanavond tegenover de NOS dat zij de tandartsen meer tijd had willen geven om tot meer acceptabele tarieven te komen.

De proef met marktwerking begon in januari en zou drie jaar duren. Schippers meende dat loslaten van maximumtarieven positieve effect zou hebben op de keuzevrijheid van mensen en op kwaliteit en service.

De branchevereniging van tandartsen, NMT, liet vanavond in een reactie weten een kort geding aan te spannen tegen Schippers. De tandartsen beschuldigen de minister volgens de NOS van “onbehoorlijk bestuur”. Patiëntenorganisatie NCPF zei juist blij te zijn met het besluit van Schippers. De organisatie riep al langere tijd op om een einde te maken aan het experiment met de vrije tarieven.

Bekijk en beluister hieronder een interview dat de NOS vanavond had met minister Schippers: