Regisseur Ruud van Hemert overleden, bekend van ‘Schatjes! en ‘Ik ook van jou’

Actrice Akkemay in Schatjes!, de debuutfilm van regisseur Ruud van Hemert.

Regisseur Ruud van Hemert is op 73-jarige leeftijd overleden. De Nederlandse regisseur, vooral bekend van de films Schatjes!, Mama is Boos!, Honneponnetje, Ik Ook van Jou en Feestje, leed sinds vorig jaar aan keelkanker.

Eind juni besloot Van Hemert geen medicijnen meer in te nemen, op morfine na. Eerder dan gepland reisde hij vanuit zijn woonplaats in het Zuid-Spaanse Benagalbon, nabij Malaga, terug naar Nederland om euthanasie te laten plegen. “Ik ben bang dat ik het anders niet haal”, zei hij tegen De Telegraaf, bang dat hij al in Spanje zou sterven.

Van Hemert begon in de jaren zeventig als tv-regisseur. Met Wim T. Schippers maakte hij De Fred Haché Show en Barend is Weer Bezig!

Van Hemert debuteerde als filmregisseur met Schatjes!

In 1984 maakte hij zijn debuutfilm Schatjes!. In deze zwartgallige komedie verklaren kinderen de oorlog aan hun ouders (Peter Faber en Geert de Jong). De film trok ruim een miljoen bezoekers en was na Flodder, Ciske de rat en Spetters de meest succesvolle Nederlandse speelfilm uit de jaren 80.

Van de set Schatjes! kwamen gruwelverhalen. Van Hemert tergde zijn hoofdrolspelers. “Ik brand ze tot de grond toe schoon”, zei hij in een interview met het Algemeen Dagblad. “Ook met de regie van de kinderen ben ik van die regel niet afgeweken.”

De trailer van Schatjes!:

Stijl Schatjes! kwam terug in vervolgfilm Mama is Boos!

De stijl van Schatjes! bleek zijn handelsmerk en kwam terug in de vervolgfilm Mama is Boos! uit 1986 en het komische liefdesdrama Honneponnetje uit 1988.

Henk van Gelder schrijft vanmiddag in een necrologie over Van Hemert:

Zijn eerste film heette Schatjes! en was veruit zijn beste. Zijn tweede, Mama is boos!, was een behoorlijk raak vervolg. Maar zijn derde, Honneponnetje, stelde nogal teleur. En ook met zijn latere films, Ik ook van jou en Feestje!, kon Ruud van Hemert de verrassing van zijn debuut niet meer evenaren.

Bekend als ‘Bruut van Hemert’

De regisseur stond bekend om zijn perfectionisme en schroomde niet om sommige scènes talloze malen opnieuw te laten spelen. Bij acteurs stond Van Hemert bekend als ‘Bruut van Hemert’. Zijn autobiografie uit 2011 is dan ook De Bruut getiteld.

Van Hemert had zelf de crematie al geregeld. Zijn laatste wens, zo liet zoon Thomas begin juni weten, was dat zijn as zou worden uitgestrooid op een bergtop in Spanje, waar hij vier jaar geleden ook was getrouwd.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een necrologie over regisseur Ruud van Hemert. Of lees het artikel vanaf 15.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees)