PvdA houdt vast aan einde Nederlandse deelname JSF-project

Een Amerikaanse JSF, de F35-B Lightning II, voert een eerste verticale landing uit op het dek van de USS Wasp. Foto AFP / Mass Communication Seaman Natasha R. Chalk / US Navy

De PvdA blijft erbij dat Nederland uit het JSF-project moet stappen. Tweede Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) diende vanavond een motie van deze strekking in, die waarschijnlijk op een meerderheid kan rekenen.

Volgens Eijsink zijn verdere investeringen in het gevechtsvliegtuig op dit moment financieel niet verantwoord. Het kabinet moet daarom ‘alle noodzakelijke stappen’ nemen om uit het project te stappen. De opvolger van de F-16 moet volgens de partij maar van de plank worden gekocht.

De motie is al ondertekend door de SP, maar kan waarschijnlijk ook op steun rekenen van de PVV en GroenLinks. Of dat ook gebeurt, blijkt later op de avond wanneer over het voorstel wordt gestemd.

Verbaasde Hillen weet niet of hij motie wil uitvoeren

Minister van Defensie Hillen ontraadde de motie. Het voorstel van Eijsink is niet onderbouwd, zei hij. Ook wezen de argumenten die tijdens het urenlange debat dat de Kamer eerder op de dag voerde over de JSF volgens de bewindsman “niet noodzakelijkerwijs” in de richting van de motie.

Ook betreft het een “belangrijke beleidswijziging”, terwijl het kabinet demissionair is. Zowel in het belang van de werkgelegenheid als een goede opvolger van de F-16 is het van belang dat de JSF wordt gekocht, zei hij. Hillen wilde niet zeggen of hij de motie gaat uitvoeren, mocht die op een meerderheid kunnen rekenen. Hij kondigde wel aan dat hij “niet lichtzinnig” zal reageren.

De minister was verder “verbaasd” dat Eijsink de motie alsnog heeft ingediend. Eerder op de dag probeerde Hillen de PvdA’er nog over de streep te trekken door nader onderzoek naar de kosten en werkgelegenheid toe te zeggen.

    • Pim van den Dool