Peloton rijdt vandaag in vlakke rit richting massasprint

Cavendish tijdens de etappe van gisteren. Hij zal z’n zinnen hebbeng gezet op de rit van vandaag. Foto AFP / Lionel Bonaventure
Cavendish tijdens de etappe van gisteren. Hij zal z’n zinnen hebbeng gezet op de rit van vandaag. Foto AFP / Lionel Bonaventure Cavendish tijdens de etappe van gisteren. Hij zal z’n zinnen hebbeng gezet op de rit van vandaag. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Voor vijf uur inschakelen is vandaag niet echt nodig: de Tour gaat vandaag in een bijna tweehonderd kilometer lange rit zonder cols richting (hoogstwaarschijnlijk) een massasprint. Cavendish viel gisteren in de slotkilometers; kan hij zich vandaag herpakken? En hoe spookt het Armstrong-verhaal vandaag rond in het peloton?

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld Net de laatste 50 km gefietst. Zeiknat geworden. De route is heel simpel: alleen maar rechtdoor.

In de vijfde etappe rijdt het peloton van Rouen naar Saint-Quentin, in het noorden van Frankrijk van west naar oost. Feitelijk draait het vandaag alleen om de ritoverwinning en de groene sprinterstrui. Er is één tussensprint waarin Goss, Greipel en Cavendish zullen proberen dichterbij de huidige drager Sagan te komen (er zijn maximaal 20 punten te pakken) en uiteraard liggen ook op de finish nog punten voor de eersten (maximaal 45). Sagan staat 55 punten los in de tussenstand.

Bolletjes- en gele trui blijven om dezelfde schouders hangen

De bolletjestrui blijft sowieso nog tot zaterdag bij Mørkøv, want tot die tijd zijn er geen punten te verdienen voor het bergklassement. En de gele trui zal ook na vandaag wel om de schouders van Cancellara blijven hangen - of er moet een groepje vluchters wegblijven, maar dat zullen de sprintersploegen niet zomaar toestaan.

Zij willen immers hun rappe mannen naar de etappeoverwinning fietsen. Cavendish, Sagan, Goss, Greipel, Boasson Hagen, Petacchi, maar ook de Nederlander Veelers; na morgen horen we een tijdje niets van ze omdat we dan de Alpen in gaan. Bovendien viel Cavendish gisteren, dus die zal nog meer gebrand zijn op een revanche. Nu is het nog vlak, dus nu moet het gebeuren.

Hebben renners uit dit peloton Armstrong verklikt?

Vóór vijf uur inschakelen kan om een andere reden wel interessant zijn. De NOS begint op Nederland 1 om 14.10 uur. Als de vlakke rit niet te veel aandacht opeist, zullen de commentatoren ongetwijfeld dat andere grote wielerverhaal van vandaag aanhalen: Lance Armstrong zou door vijf oud-ploeggenoten beschuldigd zijn van dopinggebruik. In ruil daarvoor krijgen vier van hen, die ook deze Tour meerijden, pas in september een schorsing. Een erg opvallend verhaal, dus wat zijn de reacties van de ploegen? Hoe waarschijnlijk is dit verhaal? Het zou kunnen dat zich dat vanmiddag tijdens de uitzending verder ontvouwt.

Kortom: rond half zes een massasprint in Saint-Quentin, terwijl ondertussen het D-woord weer rondzingt. Op Nederland 1 en hier als livestream te volgen.

    • Peter Zantingh