Over de haag

Giechelende pubers

Op wat misschien wel de langste vergaderdag in de Tweede Kamer ooit zou worden, begint het giechelen al om half tien ’s ochtends. Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) is vergeten de verplichte presentielijst te tekenen. Als hij via een sluipweg het grote boek wil bereiken, tikt Kamervoorzitter Gerdi Verbeet hem op de vingers: „Niet rekenen, niet tekenen!” Ze sommeert hem voor de zaal vol lachende collega’s langs te lopen. Dibi, die moeite had met de rekensommen in het assessment voor de kandidatenlijst van GroenLinks, bezweert later op Twitter dat Verbeet een grapje van hemzelf herhaalde.

Wilders wil consensus

Laatste nieuws: Geert Wilders heeft zich bedacht. Catshuisberaad geklapt, crisis, verkiezingen, partij in wanorde onder zijn leiderschap – maar het zit anders dan u dacht. „Het conflict is niet mijn doel”, zegt hij in een interview in Elsevier, deze week: „Het conflict is mijn methode.” Het staat er echt. Wilders zegt: „Uiteindelijk is consensus nodig.” Dat u het weet: vertrek uit EU, terugkeer gulden, AOW op 65 houden, islam als gewelddadige ideologie: standpuntjes zijn het, geen voorwaarden. „Anders sta je eeuwig aan de zijlijn.”

Rupsje-nooitgenoeg

Dat was Geert Wilders in een kennelijk openhartige bui. Normaal gesproken communiceert hij liever via Twitter, en haalt hij daarmee de voorpagina’s. En afvallige fractieleden laten hem óók via Twitter weten dat ze vertrekken. Zoals Marcial Hernandez, onder meer omdat Wilders fors wil bezuinigen op het leger. Nadeel van die tweets is dat ze wel érg lang online staan. Neem een berichtje van PVV’er Roland van Vliet, van oktober vorig jaar. „Hernandez heeft volledig gelijk, rupsje-nooitgenoeg moet defensie niet verder uitkleden”. Wie zou Van Vliet toch bedoeld hebben?

Lekker stemwijzeren

Digitale stemwijzers zoals de Stemwijzer of het Kieskompas staan nog niet online, maar vanaf vandaag kunnen zwevende kiezers terecht bij stemmentracker.nl. Op die site worden de eigen standpunten niet vergeleken met verkiezingsbeloften van partijen, maar met hun stemgedrag in de Tweede Kamer, de afgelopen kabinetsperiode. De betrouwbaarheid van de site is alvast getest: Daan Binnendijk, CDA-wethouder in Katwijk, kwam bij zijn eigen partij uit, meldt hij op Twitter. „Toch een geruststellende bevestiging.”

Prikkels voor Verhagen

Echt innovatief is het niet, maar demissionair minister van onder andere innovatie Maxime Verhagen (CDA) is gevallen voor de acupunctuur, vertelde hij deze week op een receptie op de Amerikaanse ambassade. De al jaren met een zwakke rug kampende minister heeft zich onlangs op aanraden van een Aziatische ambassadeur onder behandeling gesteld van een acupuncturist. En zowaar, de al 2.500 jaar bestaande Chinese methode hielp hem enorm. Vandaar dat Verhagen nu rijp is voor een nieuwe stap. Hij loopt inmiddels met een touwtje in zijn oren, om van het roken af te komen. Keurig weggewerkt achter een pleistertje, dat wel. Gezond op weg naar een nieuwe functie.