Oud-ploeggenoten Armstrong weigeren commentaar

De vier oud-ploeggenoten van Armstrong die vandaag in opspraak raakten: van links naar rechts Levi Leipheimer, George Hincapie, Christian Vande Velde en David Zabriskie. Foto AP / Laurent Rebours

De vijfde etappe van de Tour de France wordt vandaag overschaduwd door een opmerkelijk bericht. Vier renners uit het peloton die eerder met Lance Armstrong reden, zouden in ruil voor een kortere, uitgestelde straf hebben bevestigd dat hij doping gebruikt. De betrokken renners ontkennen, of weigeren commentaar te geven.

Jonathan Vaughters, de vijfde die in het rijtje genoemd werd, is inmiddels teammanager bij de Tourploeg Garmin-Sharp. Die ploeg predikt altijd dat ze schoon wielrennen hoog in het vaandel hebben staan. Vaughters zegt niets te weten van een eventuele deal met USADA, het Amerikaanse antidopingagentschap. Het verhaal dat de vijf dopinggebruik hebben bekend en daarnaast belastende verklaringen hebben afgelegd over zevenvoudig tourwinnaar Armstrong, is ‘compleet uit de lucht gegrepen’.

http://nos.nl/video/391775-renners-ontkennen-in-zaakarmstrong.html

Leipheimer weigert iets te zeggen

Het viertal nog actieve renners (Levi Leipheimer, George Hincapie, David Zabriskie en Christian vande Velde) zou in ruil voor de verklaringen pas in september een half jaar schorsing krijgen, meldde De Telegraaf vanochtend. Ook de duur is daarmee lager dan normaal, want er staat doorgaans twee jaar op dopinggebruik.

Vande Velde en Zabriskie zitten in het team van Garmin. Leipheimer, die voor Omega-Pharma-Quickstep rijdt, wilde geen commentaar geven. “Ik doe nog steeds mee voor het algemeen klassement. Ik kan niets zeggen.”

‘Geen enkele informatie van welke autoriteit dan ook’

Hincapie tenslotte, die voor BMC van Cadel Evans rijdt, weigerde ook in te gaan op de aantijgingen. “Ik ben hier om Cadel te helpen in de Tour. Dit heeft niets met BMC te maken.” Hij voegde eraan toe dat hij Armstrong al even niet gesproken heeft. “Ik vind het treurig dat hij hier nu mee te maken krijgt. Het heeft zoveel gedaan voor de sport. Wat hij bereikt heeft, is ongelooflijk.” Zijn teammanager Jim Ochowicz zei dat de ploeg ‘geen enkele informatie van welke autoriteit dan ook heeft ontvangen’.

    • Peter Zantingh