Op weg naar Parijs

Ze werkten tot diep in de nacht, prikten duizenden satéprikkers in een ontwerp of kregen hun ideeën rokend in de regen. Vorige week studeerden ze af: de Nederlandse modetalenten van 2012.

None

De afgelopen maand presenteerden 82 jonge modeontwerpers, afkomstig van zes verschillende modeacademies, hun afstudeercollecties tijdens modeshows verspreid over het land. De zevende Nederlandse modeopleiding – die aan de Academie Beeldende Kunst Maastricht – koos dit jaar voor een expositie in plaats van een catwalkshow.

De verse alumni lieten – overigens net als vorig jaar – opvallend kleurrijke en optimistische collecties zien, nieuw dit jaar was de overdaad aan neontinten. Ook het in de modewereld al seizoenenlang populaire minimalisme leek een hoop studenten bezig te houden: er kwamen heel wat eenvoudige silhouetten zonder opsmuk voorbij. Verder werd er opvallend veel gebruikgemaakt van traditionele handwerktechnieken zoals borduren, breien en batikken.

De hoogste concentratie talent was dit jaar te zien bij ArtEZ in Arnhem – de academie waaraan ook succesvolle ontwerpers als Viktor & Rolf en Iris van Herpen ooit afstudeerden. Een meerderheid van de negentien afstudeerders presenteerde uitgesproken collecties, die een fris en eigenzinnig modebeeld lieten zien.

Ook opvallend: de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Die opleiding staat erom bekend de meest kunstzinnige modeontwerpers af te leveren, maar sinds Niels Klavers – de helft van het vorig jaar gestopte ontwerpduo Klavers van Engelen – afgelopen september werd aangesteld als hoofddocent, verschenen er dit jaar opeens verfijndere en modieuzer ontwerpen op de catwalk.

Nathalie Wouters

    • Nathalie Wouters