Na zeven maanden laat Pakistan weer een NAVO-truck door

NAVO-trucks bij de grens met Pakistan en Afghanistan. Foto AFP / A. Majeed

Voor het eerst sinds zeven maanden heeft Pakistan weer een vrachtwagen met goederen voor de NAVO-troepen in Afghanistan doorgelaten. Fazal Bari, een lid van de paramilitaire grenswacht in Chaman, zei dat de eerste truck rond het middaguur (in Pakistan is het vijf uur later) de grens was overgestoken.

Pakistan sloot de bevoorradingsroutes over zijn grondgebied in november. Aanleiding was een Amerikaanse luchtaanval waardoor 24 Pakistaanse grenswachten om het leven kwamen. Na moeizame onderhandelingen en excuses van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton stelde Pakistan de routes dinsdag weer open.

Talibaan wil transporten aanvallen

Waarnemers sluiten niet uit dat Pakistan zich soepeler opstelt omdat het beseft dat het zonder Amerikaanse steun in een diplomatiek isolement is geraakt. Onzeker is echter of de voorheen hechte banden tussen Islamabad en Washington nu terugkeren. Zowel bij de regering in Washington als in het Congres hebben velen hun geduld met Pakistan verloren. Tegelijk is het de vraag of de sterke anti-Amerikaanse gevoelens in Pakistan zich nog laten dempen.

De Pakistaanse Talibaan hebben aangekondigd dat ze de transporten zullen aanvallen. “We zullen niemand toestaan Pakistaans grondgebied te gebruiken om bevoorrading te vervoeren die tegen het Afghaanse volk zal worden gebruikt”, zei een woordvoerder eerder deze week.

Bekijk ook onze In Beeld over de wachtende chauffeurs in Karachi.

    • Lex Boon