Mexico hertelt helft van de stemmen

De centrale kiescommissie in Mexico is gisteren na vijf uur vergaderen tegemoet gekomen aan de eis van de nummer twee bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag, Andrés Manuel López Obrador, om stemmen te hertellen. De kiescommissie bepaalde dat iets meer dan de helft van de stemmen opnieuw moet worden geteld.

López Obrador, kandidaat namens de linkse partij PRD, had een volledige hertelling geëist. Winnaar Enrique Peña Nieto van de PRI heeft volgens hem op grote schaal stemmen gekocht. Ook zouden de semi-staatsmedia partijdig zijn geweest in hun berichtgeving tijdens de campagne. Peña Nieto versloeg López Obrador met een verschil van 6 procentpunt.

Peña Nieto heeft de beschuldigingen van de hand gewezen. Maar de afgelopen dagen probeerden duizenden Mexicanen cadeaubonnen te verzilveren die ze zeiden te hebben gehad van medewerkers van Peña Nieto in ruil voor hun stem. In het arme district Iztapala plunderden boze Mexicanen een winkel toen bleek dat hun cadeaubonnen (in de vorm van een soort pinpas) niet werkten, of er minder geld op stond dan was beloofd. Mede door die gebeurtenissen besloot de kiescommissie gevolg te geven aan de eis van Obrador.

López Obrador verloor ook in 2006 de presidentsverkiezingen, toen legde protest van zijn aanhangers het land wekenland lam. Nu heeft hij zijn aanhangers verzocht niet te protesteren.

De hertelling heeft vooral plaats in stemlokalen waar het verschil minder dan een procentpunt bedroeg. De uitslag wordt zondag verwacht. (AP)