Parlement wil bezuinigingen op ruimtevaart terugdraaien

De Nederlandse astronaut André Kuipers afgelopen zondag na de landing van de Sojoez-capsule in Kazachstan. Foto AP / Sergei Remezov

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil de aangekondigde bezuinigingen op de ruimtevaart terugdraaien. D66-Kamerlid Kees Verhoeven diende daarvoor vanavond een motie in, die werd gesteund door CDA, PvdA, SP en GroenLinks.

Minister van Economische Zaken Verhagen kondigde vorige week aan dat de Nederlandse bijdrage aan het Europese ruimtevaartprogramma omlaaggaat van honderd naar 63 miljoen euro per jaar in 2015. In de motie staat dat Verhagen echter geen onomkeerbare stappen mag nemen en moet blijven zoeken naar een oplossing die ervoor zorgt dat de Nederlandse bijdrage volledig overeind blijft.

Twitter avatar KeesVee Kees Verhoeven Met #D66 #CDA #PvdA #SP & #GL motie ingediend om kabinetsbezuiniging van € 33 miljoen op ruimtevaart ongedaan te maken. http://t.co/PC24moRq

‘Bezuiniging kan leiden tot vertrek ESTEC uit Noordwijk’

Volgens Verhoeven zou de bezuiniging de positie van Nederland als kennis- en innovatieland verzwakken. Ook zou het uiteindelijk kunnen leiden tot het vertrek van het technische en administratieve hart in Noordwijk, het European Space Research and Technology Centre (ESTEC), van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA uit Nederland.

“De aanwezigheid van het technisch centrum van ESA in Nederland maakt van ons land een koploper in de ruimtevaartsector”, stelt Verhoeven. Ook zou ESTEC een “broeinest” vormen voor veel beginnende en mkb-bedrijven die zich richten op de ruimtevaart.

    • Pim van den Dool