Kamer met gemengde gevoelens op vakantie na roerige laatste dag

Een fret zorgde vanmiddag voor commotie rond het Binnenhof door zich onder de dienstauto van minister Kamp te verschuilen. Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

Het werd uiteindelijk niet de langste Kamerdag ooit, maar de laatste dag voor het zomerreces was wel een dag vol gemengde gevoelens in Den Haag. Over de verkiezingen bijvoorbeeld, en over afscheid nemen.

De NOS maakte een geestige reportage over de traditionele jaarlijkse barbecque die op de laatste Kamerdag op het Binnenhof wordt gehouden. Diverse fractievoorzitters en Kamerleden vertellen in het filmpje waar ze op vakantie gaan. VVD-Kamerlid en campagnestrateeg Ton Elias zit al in de verkiezingsmodus en waarschuwt voor een Nederland onder premier Roemer. En CDA-parlementariër Henk-Jan Ormel vindt het maar een raar idee dat er elders op de wereld mensen dood gaan “terwijl wij op vakantie gaan”.

Op Twitter deelden veel Kamerleden de hele dag hun gevoelens bij de laatste dag met het publiek. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent twitterde met weemoed over haar laatste Kamerdag, net als haar collega Bruno Braakhuis, die ook de politiek verlaat:

Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent Zo mijn laatste optreden in de Tweede Kamer. Het waren 5162 fantastische dagen ;-) Laatste motie ook! #weigerambtenaren
Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent En graag wil ik al mijn medewerkers van nu en toen èn het Kamerpersoneel uit de grond van mijn hart danken voor hun jarenlange goede zorgen!
Twitter avatar brunobraakhuis Bruno Braakhuis Zal de Tweede Kamer missen. http://t.co/VAHYRfL6

SP zegt Ewout Irrgang vaarwel

De SP nam vandaag afscheid van financieel woordvoerder Ewout Irrgang. Zijn collega’s waren op Twitter vol lof over het alom gerespecteerde Kamerlid, dat de laatste jaren bekendheid kreeg door zijn kritiek op de aanpak van de eurorisis:

Twitter avatar emileroemer Emile Roemer Zojuist afscheid genomen van @EwoutIrrgang die stopt als Kamerlid. Ewout, enorm bedankt voor al je inzet, steun en deskundigheid.
Twitter avatar RenskeLeijten Renske Leijten Nu naar officieel afscheid van @EwoutIrrgang. Bah, wat jammer dat hij vertrekt

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob had lof voor vertrekkend Kamerlid Esmé Wiegman-van Scheppelen Meppink, die volgens onderzoek van de Volkskrant het meest effectieve Kamerlid van de afgelopen vijf jaar was:

Twitter avatar arieslob Arie Slob Motiekanon Esme Wiegman voor de laatste maal achter het spreekkatheder van de Tweede Kamer. http://t.co/0zgSPvXP

Kamerleden loven scheidend voorzitter Verbeet

SP-Kamerlid Harry van Bommel liep op de laatste Kamerdag alvast vooruit op het aanstaande vertrek van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. En ook CDA-Kamerlid Omtzigt had lovende woorden voor de parlementsvoorzitter.

Twitter avatar harryvandesp Harry van Bommel Goede voorzitterstruc: doen alsof t heel laat wordt en zo de sprekers kort houden. We gaan Gerdi Verbeet nog missen. Wie mie haar opvolgen?
Twitter avatar PieterOmtzigt Pieter Omtzigt schrikeffect Verbeet werkt: laatste debat eindigt nu om 23.30 uur. We zullen haar missen als voorzitter (ja ook @tofikdibi)
    • Pim van den Dool