Kafranbel: het epicentrum van creatief verzet tegen president Assad

Inwoners van Kafranbel tonen een tekening met daarop de tekst 'Bedankt dat we gedood worden'. Foto Reuters via Shaam News Network

Kafranbel, een plaatsje in het noordwesten van Syrië, is sinds het begin van de volksopstand tegen president Assad uitgegroeid tot een centrum van creatief verzet tegen het regime. Foreign Policy maakte een fotoserie die treffend duidelijk maakt hoe de inwoners van Kafranbel over bijvoorbeeld Rusland en het Westen denken.

Bij de demonstraties tegen het regime van Assad, die in Kafranbel vanaf het begin van de opstand vorig jaar maart aan de gang zijn, gebruiken de inwoners van het noord-Syrische stadje opvallend vaak tekeningen om hun boodschap over te brengen. En die boodschap is overduidelijk gericht aan het internationale publiek, omdat de teksten meestal in het Engels zijn en sommige tekeningen geïnspireerd lijken door westerse films, tv-series of games, zoals bijvoorbeeld Angry Birds.

Op de protestborden en spandoeken spreekt de onderdrukte bevolking van Kafranbel rechtstreeks tot de internationale gemeenschap en de westerse wereld. Zo roepen de inwoners de NAVO op militair in te grijpen in het land en laten ze weten Bush een betere president dan Obama te vinden omdat hij tenminste bereid was de wapens op te nemen tegen dictatoriale Arabische regimes.

Het maken van de tekeningen is teamwork, vertelt een inwoner van Kafranbel aan Foreign Policy:

“Als ik een idee heb, stuur ik de tekst naar een vriend van me in Koeweit en die vertaalt het voor me in het Engels. Daarna ga ik naar degene die het op het bord schrijft, hij is een vriend van me en wordt niet gezocht door het regime.”

Hieronder een aantal foto’s uit Kafranbel van de laatste weken:

    • Pim van den Dool