In Miles’ voetsporen

None

jazz

Christian Scott: Christian aTunde Adjuah ****

Op zijn vorige cd Yesterday You Said Tomorrow leverde trompettist Christian Scott per nummer sociaal en politiek commentaar in fluisterzachte ballades of onrustig jazzgewoel. Op zijn nieuwe dubbelplaat richt hij zijn blik op de geschiedenis van zijn familie. De vurige trompettist is zich ‘Christian aTunde Adjuah’ gaan noemen (naar twee steden uit West-Afrika waar voorouders leefden), hij laat zijn afstamming van zwarte indianen in New Orleans doorklinken en dost zich uit in gevederde krijgersdracht.

Oorlog, globalisatie, racisme en opnieuw het verwoestende effect van orkaan Katrina zijn fascinerende thema’s die Scott aankaart. Maar het is vooral een mooie collectie moderne jazznummers: sierlijk buigend, uitwaaierend met fusionelementen.

Scott had inspiratie voor tien en hield niets achter. Dat maakt dit een dapper project – een dubbel-cd in deze tijd! – dat tegelijk overloopt van ambitie. In Who They Wish I Was wil hij afrekenen met de eeuwige vergelijking met jazzicoon Miles Davis. Maar zijn zucht naar vernieuwing is vergelijkbaar, en zijn trompetsound is – zeker gedempt in de ode aan zijn tweelingbroer Kiel – onmiskenbaar in de voetsporen van Miles.

Optreden: 7 juli North Sea Jazz Festival.

    • Amanda Kuyper