In acht weken 24 alcoholopnames

. De voorbije twee maanden zijn in Nederland zeker 24 jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. Dat blijkt uit een inventarisatie door de polikliniek voor jeugd en alcohol van het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis op verzoek van NRC Handelsblad.

De afgelopen week werden gegevens verzameld bij vijf ziekenhuizen. Zij namen vier minderjarigen op met vergiftigingsverschijnselen door alcohol. Het ging om twee meisjes van 16 jaar, een jongen van 16 en een jongen van 17 jaar. Zij hadden een alcoholpromillage tussen de 1,6 en 2,3.

De meisjes hadden wijn en Flügel gedronken, de jongens bier, wijn en beerenburg (30 procent alcohol). De 16-jarige jongen was onderkoeld. Hij had een lichaamstemperatuur van 34,8 graden. Bij een temperatuur van 32 graden of lager kunnen hartritmestoornissen optreden.

In de voorgaande weken registreerde het Reinier de Graaf Gasthuis nog twintig gevallen van alcoholvergiftiging onder jongeren. Daarbij ging het om twaalf jongens en acht meisjes tussen de 14 en 17 jaar. Zij hadden een alcoholpromillage tussen de 1,2 en 3,3. Naast de alcoholvergiftiging hadden ze klachten die uiteenliepen van onderkoeling, verminderd bewustzijn en een zeer lage bloeddruk, tot verwondingen door een val van een fiets.

Het hoogst gemelde aantal eenheden drank was van een jongen. Hij dronk op één avond, onder meer, 33 glazen bier. Hij had bij opname in het ziekenhuis een alcoholpromillage van 3,3. Ter vergelijking: het maximaal toegestane alcoholpromillage voor automobilisten is 0,5. Dat komt neer op ongeveer twee glazen drank.