‘Hoge Syrische generaal deserteert en vlucht naar Turkije’

Rebellen van het Vrije Syrische Leger tijdens een training in de noord-Syrische provincie Idlib. Foto Reuters via Shaam News Network

Een hoge Syrische generaal die tot de legertop behoort zou zijn gevlucht naar Turkije. Dat heeft een regeringsgezinde Syrische website gemeld. Als generaal Manaf Tlas daadwerkelijk is gedeserteerd, is hij de hoogste legerleider tot nu toe die het Syrische regime de rug heeft toegekeerd.

De website Syriasteps, die volgens persbureau Reuters bekendstaat als pro-Assad en banden heeft met de Syrische inlichtingendiensten, meldde aan het einde van de middag dat generaal Tlas naar Turkije is gevlucht. Volgens Syriasteps “betekent zijn vluchtpoging niets”. Een veiligheidsfunctionaris zei dat “de Syrische inlichtingendiensten hem zouden hebben gearresteerd als ze dat wilden”.

Reuters stelt echter dat het overlopen van Tlas, zoon van voormalig minister van Defensie Mustafa Tlas, de hoogste defectie binnen het leger zou zijn sinds de volksopstand tegen Assad zestien maanden geleden begon. Hij was een vertrouweling van ex-president Hafez al-Assad, de overleden vader van de huidige president. Volgens de Arabische nieuwszender Al Arabiya werd Tlas bij zijn ontsnapping naar Turkije vergezeld door 23 andere legerofficieren.

Bronnen rond de Syrische oppositie bevestigden tegenover Reuters over informatie te beschikken dat Tlas inderdaad naar Turkije is gevlucht. Het is volgens de oppositiebronnen nog onduidelijk of Tlas ook daadwerkelijk is overgelopen of wil overlopen naar de oppositie.

‘Geweld in Syrië heeft ongekende hoogten bereikt’

Het overlopen van de Syrische generaal houdt mogelijk verband met de intensivering van het geweld in Syrië. Het hoofd van de geschorste VN-waarnemersmissie, Robert Mood, zei vanmiddag in Damascus dat “de escalatie” van het geweld in het land tot “ongekende hoogten” het de VN-waarnemers nog altijd onmogelijk maakt weer aan het werk te gaan. Volgens Mood is een staakt-het-vuren noodzakelijk voor het hervatten van de missie.

Rusland ontkende ondertussen vandaag dat het plannen heeft om Assad politiek asiel aan te bieden. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov deed dit gerucht af als “een gebrek aan begrip als het gaat om de positie van Rusland”. Lavrov maakte wel bekend dat twee Syrische oppositieleiders volgende week naar Moskou komen om met de Russische regering te spreken. Rusland heeft Assad gesteund sinds de volksopstand tegen zijn regime begon.

    • Pim van den Dool