Hillen trekt stekker nog niet uit JSF - ‘Nederland wordt manke bondgenoot’

Minister van Defensie Hans Hillen. Foto Roel Rozenburg / NRC

Minister van Defensie Hans Hillen trekt de stekker nog niet uit de JSF. Maar hij zegde vandaag wel een onderzoek toe naar wat het kost als Nederland stopt met het project. De resultaten moeten in het najaar beschikbaar zijn. Ook wordt gekeken hoeveel banen de JSF in Nederland precies oplevert.

Het onderzoek moet worden uitgevoerd door een onafhankelijk instituut en neemt enkele maanden in beslag. De uitkomsten kunnen worden gebruikt tijdens de formatie van een nieuw kabinet, meldt persbureau Novum.

Nederland ‘manke partner’ voor Noorwegen, België en Denemarken

Hillen weigert nu al een einde te maken aan het Nederlandse aandeel in de ontwikkeling van de JSF, omdat Nederland volgens hem een ‘manke partner’ wordt als het als enige kiest voor een ander gevechtsvliegtuig dan de JSF.

De minister wees erop dat Nederland nu samen met Noorwegen, Denemarken en België in vlootverband met de F-16 vliegt. Dat biedt bij trainingen veel voordelen. Het ziet er volgens Hillen naar uit dat deze landen ook de F35 zullen kopen. Noorwegen heeft dit al gedaan.

Het is dan niet verstandig om als enige een ander toestel te kopen, dat minder mogelijkheden biedt dan de JSF. Hillen zei:

“We zouden dan gewoon een manke partner gaan worden.”

Meerderheid in Tweede Kamer voor stop JSF

Hillen heeft een meerderheid tegenover zich die uit het project wil stappen. De PvdA voegde zich gisteren bij de ferme tegenstanders van het project. PVV, GroenLinks, PvdD en SP hadden het al veel langer gehad met de almaar stijgende kosten van het vliegtuig. De PvdA was ook tegen, maar nog nooit zo stellig als nu.

Hillen wees er echter op dat de prijzen van de toestellen die de concurrentie in de aanbieding heeft inmiddels ook flink zijn gestegen.

Hij erkende wel dat het project de afgelopen tien jaar veel problemen heeft gekend. Maar stoppen in het zicht van de finish is volgens hem een slecht plan. Nu het eerste testtoestel in september van de band rolt, zijn de grootste onzekerheden voorbij, zei Hillen.

“Alles bijelkaar gaan we geleidelijk van slecht nieuws naar steeds meer goed nieuws.”

De minister adviseert een volgend kabinet dan ook om meteen een besluit te nemen tot de aanschaf van de toestellen. Gebeurt dat niet, dan gaan andere landen ervan door met de orders voor het bedrijfsleven.

    • Niels Posthumus