Het lichaam van Arafat mag worden opgegraven

Het lichaam van Yasser Arafat wordt opgegraven voor nader onderzoek naar zijn doodsoorzaak.

Jeruzalem. De Palestijnen willen dat onderzocht wordt of Arafat vergiftigd is met het radioactieve polonium, zoals televisiezender Al Jazeera dinsdag berichtte.

Een woordvoerder van de Palestijnse president Abbas zei gisteren „dat er geen politieke of religieuze redenen zijn” om de dood van Arafat niet opnieuw te onderzoeken. Het opgraven van het lichaam van de voormalig leider is volgens Abbas ook een optie, zolang „een betrouwbare medische en wetenschappelijke autoriteit” het lichaam van Arafat onderzoekt.

De weduwe van Arafat, die bij zijn dood in 2004 tegen een lijkschouwing was, riep gisterochtend in een interview met een Qatarese tv-zender op om het lichaam van haar man op te graven. Suha Arafat zei dat ze wil dat „de wereld de waarheid te weten komt over de moord op Yasser Arafat”.

Al Jazeera meldde dinsdag dat Arafat in 2004 mogelijk is vergiftigd met het radioactieve polonium. De Arabische nieuwszender deed naar eigen zeggen negen maanden onderzoek. Uit Zwitserse tests zou blijken dat op de persoonlijke bezittingen van Arafat, waaronder zijn kleren, tandenborstel en zelfs zijn iconische Palestijnensjaal (kaffiyeh), abnormale hoeveelheden van het radioactieve polonium zijn aangetroffen.

Veel Palestijnen hebben altijd geloofd dat Arafat door de Israëlische geheime dienst is vergiftigd. NRC