‘Grootschalige pensioenverlaging deels van de baan’

Henk Kamp wil op een andere manier berekenen hoeveel vermogen pensioenfondsen te besteden hebben. Daarmee zouden strenge maatregelen niet nodig zijn. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Door een versoepeling van de regels lijkt een grootschalige pensioenverlaging die volgend jaar zou ingaan deels van de baan. De kans is groot dat een rente-aanpassing die sinds dinsdag voor verzekeraars geldt, eind dit jaar al op pensioenfondsen wordt toegepast.

Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken vandaag in het Financieele Dagblad.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) wil op een andere manier berekenen hoeveel vermogen pensioenfondsen te besteden hebben. Als wordt gerekend volgens de aangepaste rekenmethode heeft pensioenfonds Zorg en Welzijn bijvoorbeeld een dekkingsgraad van 107 procent in plaats van de huidige 97 procent. Daarmee is het pensioenfonds in een klap boven de vereiste grens van 105 procent en zijn strenge maatregelen niet meer nodig.

De dekkingsgraad geeft aan of een pensioenfonds genoeg inkomsten heeft om de pensioenen in de toekomst uit te betalen. De soepelere regels voor verzekeraars leidden dinsdag tot koerswinsten voor SNS Reaal en Delta Lloyd.

    • Peter Zantingh