‘Griekenland vraagt niet om nieuwe afspraken met Europa over hulp’

De Griekse premier Samaras (links) en de Griekse president Papoulias vanmiddag tijdens een ontmoeting in Athene. Foto Reuters / John Kolesidis

De Griekse regering gaat voorlopig niet aan Europa vragen om de afspraken met EU en IMF over de noodhulp aan het land te versoepelen. Dat heeft de Griekse minister van Financiën vanavond gezegd tegen The Financial Times.

Dat de nieuwe Griekse regering, die na de laatste parlementsverkiezingen van begin juni werd geformeerd, in Brussel om versoepeling van de afspraken over het bezuinigings- en hervormingsprogramma zou vragen was de algemene verwachting. De Griekse economie en bevolking hebben zwaar te lijden onder de miljarden aan ombuigingen die de regering moet doorvoeren. De regeringspartijen hadden tijdens de verkiezingscampagne aangekondigd om versoepeling van de afspraken te vragen.

Grieken willen eerst hervormingsprogramma op orde maken

Minister van Financiën Yannis Stournaras zegt vanavond tegen The Financial Times echter dat Griekenland Europa nu niet kan vragen de afspraken te versoepelen. Volgens Stournaras heeft het Griekse hervormingsprogramma door de politieke instabiliteit van de afgelopen maanden veel vertraging opgelopen. Griekenland wil het programma eerst weer op de rails brengen voordat het in Brussel om versoepeling van de afspraken wil vragen, aldus Stournaras.

Griekenland kreeg van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds strenge voorwaarden opgelegd toen de EU-regeringsleiders in februari besloten het land een nieuw hulppakket van 174 miljard euro aan te bieden. Afgelopen week bezochten inspecteurs van de trojka (EU, IMF en ECB) het land om over de noodhulp te praten. IMF-directeur Lagarde zei naar aanleiding van dat bezoek al dat er over de gemaakte afspraken op dit moment niet onderhandeld kan worden.

De inspecteurs van de trojka hebben de Griekse regering volgens bronnen van The Financial Times deze week duidelijk gemaakt dat Griekenland voorlopig niet op versoepeling van de afspraken hoeft te rekenen omdat dit zou betekenen dat het bedrag aan noodhulp dat het land nodig heeft alleen maar groter wordt. Nog meer geld geven aan Griekenland zou politiek niet uit te leggen zijn omdat het land belangrijke Europese deadlines heeft gemist. Minister van Financiën Stournaras belooft nu meer haast te maken met het uitvoeren van het hervormingsprogrmama.

    • Pim van den Dool