Greipel wint na val van rivaal Cavendish

André Greipel (29) heeft gisteren zijn eerste etappe in deze Tour de France gewonnen. De Duitser van de Lottoploeg was in de vierde etappe na 214,5 kilometer de sterkste van het door een valpartij flink uitgedunde peloton.

In finishplaats Rouen eindigde de Italiaanse wielerveteraan Alessandro Petacchi als tweede, gevolgd door de Nederlander Tom Veelers. De Zwitser Fabian Cancellara, winnaar van de proloog, blijft de leider in het algemeen klassement.

Het peloton werd op 2,6 kilometer voor de finish opgeschrikt door een forse valpartij, waarbij onder anderen de Britse sprinter Mark Cavendish en diens landgenoot en Tourfavoriet Bradley Wiggins betrokken waren. Aangezien de val binnen drie kilometer van de finishlijn plaatsvond, liep het tweetal van Team Sky geen tijdverlies op.

Greipel kon de valpartij ontwijken en werd vervolgens perfect gelanceerd door zijn ploeg. De Duitser pakte daarmee zijn tweede dagsucces in de Tour. Vorig jaar won hij voor het eerst. Veelers van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano werd derde. Maandag eindigde hij al als vierde in een massasprint.

De vierde etappe verliep verder vrij voorspelbaar. Er was een vroege ontsnapping met drie renners: de Japanner Yukiya Arashiro en de Fransen David Moncoutié en Anthony Delaplace. Het peloton liet de voorsprong oplopen tot ruim acht minuten en zette vervolgens de achtervolging in. Op acht kilometer van de finish werden de drie koplopers ingehaald. Diverse renners deden daarna nog een vergeefse poging weg te komen.