Greipel verslaat Cavendish en wint voor tweede dag op rij Touretappe

Greipel juicht nadat hij de massasprint in Saint-Quentin heeft gewonnen. Foto Reuters /Jean-Paul Pelissier

De Duitser André Greipel heeft de vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. De sprinter, die gisteren ook al de sterkste was, versloeg in de massasprint in finishplaats Saint-Quentin Mark Cavendish.

Direct na de start van de 196,5 kilometer lange etappe in Rouen ging een viertal renners op de vlucht: Urtasun, Ghyselinck, Simon en Ladagnous. De voorsprong van de kopgroep liep op tot meer dan vijf minuten en de vier hielden het heel lang vol, maar zo’n 250 meter voor de finish haalde het voortrazende peloton de groep weer bij. De Belg Ghyselinck had kort daarvoor nog tevergeefs geprobeerd om weg te komen.

Waar Greipel gisteren profiteerde van de afwezigheid van de gevallen Mark Cavendish, was er deze keer niets op zijn overwinning af te dingen. Cavendish moest ook Matthew Goss en Juan Jose Haedo nog voor zich dulden. Tom Veelers finishte opnieuw in de top tien. De Nederlander van Argos-Shimano werd zesde.

Sagan betrokken bij valpartij, Cancellara blijft in het geel

Steven Kruijswijk en Peter Sagan deden niet mee aan de massasprint omdat zij in de slotfase betrokken raakten bij een valpartij. Omdat dat gebeurde op 2,5 kilometer van de streep, verliezen ze geen tijd in het klassement. Ook de fysieke schade leek mee te vallen.

Fabian Cancellara blijft de leider in het algemeen klassement. De voorsprong van de Zwitser op Bradley Wiggins en Sylvain Chavanel bedraagt zeven seconden.

Morgen staat voorlopig de laatste vlakke etappe van de Tour op het programma: het peloton rijdt dan over 207 kilometer van Epernay naar Metz, waarna zaterdag de eerste zware bergetappe in de Alpen volgt.

    • Pim van den Dool