Ger V. , man van de side-letters

Projectontwikkelaar Ger V. van Eurocommerce werd gisteren opgepakt. Hij zou banken hebben opgelicht. De paardenliefhebber had al jaren een slechte reputatie.

Een paar weken geleden hadden een aantal banken het helemaal gehad met oprichter en directeur Ger V. van Eurocommerce. Het bedrijf verkeerde in financiële problemen. En de banken waren bang dat ze konden fluiten naar de honderden miljoenen die ze hem geleend hadden.

De 58-jarige projectontwikkelaar werd gedwongen om op te stappen als directeur. Maar daarna waren ze nog niet klaar met hem. Een aantal banken, in ieder geval de Rabobank en SNS, deden recent aangifte tegen Ger V.. Ze hadden rare dingen ontdekt, zoals huurcontracten die niet klopten. Daardoor blijken kantoorpanden die Eurocommerce in bezit heeft veel minder waard te zijn, zeggen bronnen binnen deze banken.

Gisteren werd Ger V. opgepakt. Justitie verdenkt hem van valsheid in geschrifte en oplichting van een aantal banken. Ook voormalig commercieel directeur Jetze S. zit vast.

De projectontwikkelaar had juist gehoopt op hulp van de banken om zijn bedrijf te redden. De komende acht tot twaalf maanden doorkomen, dat was het belangrijkste, zei hij eind april in deze krant. Hij moest in die periode gewoon alles „netjes” betalen. En hij hoopte dat de banken hem een lager aflossingspercentage zouden geven, zodat hij door de crisis heen zou komen. Het lukte niet. Eind mei kreeg het bedrijf surseance van betaling.

De afgelopen jaren had Ger V. van banken alle ruimte gekregen om uit te groeien tot een grote projectontwikkelaar. De werkwijze was simpel. Hij leende een boel geld. Deed er een beetje eigen geld bij en bouwde een kant en klaar kantoorpand. Daar zocht hij een huurder voor en vervolgens verkocht hij het verhuurde gebouw met een mooie winst aan een belegger. Dat ging prima. Van 2006 tot en met 2010 maakte het bedrijf een winst van ruim 67 miljoen euro. Maar ook de schulden aan banken stegen in die periode explosief, van 215 miljoen euro in 2006 tot ruim 730 miljoen euro in 2010.

Het geld dat Ger V. verdiende stak hij in een dure hobby: de paardensport. Zijn Stal Eurocommerce levert al jaren toppaarden af, waar bekende ruiters als Gerco Schröder grote prijzen mee bij elkaar springen. Ook op de komende Olympische Spelen hoopt Schröder te rijden op een paard van Eurocommerce.

Paardenliefhebbers maakten zich ongerust door de financiële problemen van Eurocommerce. Wat zou er met de stal gebeuren? Maar daar vond Ger V. eind vorig jaar een oplossing op. Hij verkocht de stal aan zijn zoon. Critici meenden dat de projectontwikkelaar daarmee de boedel van zijn bedrijf aan het leegtrekken was en zo alvast anticipeerde op het nadere faillissement van zijn tent. Tegen deze krant noemde Ger V. dat onzin en moddergooien. „Hoezo onttrekken aan de boedel? De paardenstal kost elk jaar geld.”

Maar in de vastgoedwereld is Ger V. al jaren bekend door zijn kunststukjes. De bekendste? Het weglokken van huurders met behulp van geheime side-letters. Hij had dan een kant en klaar pand met huurder aan een belegger verkocht. De belegger ging er vanuit dat hij voor bijvoorbeeld 5 of 10 jaar die huurder had. Maar in een geheim contract sprak Eurocommerce met de huurder af dat hij eerder het pand mocht verlaten en dat Eurocommerce dan de resterende jaren aan huur zou betalen. De vertrokken huurder trok vervolgens weer in een nieuw pand van Eurocommerce en dan begon het spel weer opnieuw. De koper van het pand bleef dan met een leeg pand achter, wat minder waard is dan een verhuurd pand.

Over die verhalen en zijn reputatie deed hij eind april luchtig. Hij had vrienden en vijanden gemaakt, zei hij. Natuurlijk maakte hij wel eens gebruik van side-letters. Maar daar was hij mee gestopt. „Tot zeven jaar geleden waren side letters de normaalste zaak van de wereld. Iedereen deed dat. Nu gebeurt dat niet meer. Iedereen is tegenwoordig zo juridisch ingesteld.”

Tom Kreling

    • Tom Kreling