FIFA eindelijk voor camera’s op doellijn - ook tijdens WK 2014

Een demonstratie van het Hawk-Eye-systeem afgelopen mei in Zwitserland. Foto AFP / Glyn Kirk

De Wereldvoetbalbond FIFA is eindelijk om: de organisatie gaat doellijntechnologie inzetten om tijdens wedstrijden elektronisch te bepalen of een bal over de doellijn is geweest. De techniek moet, indien zij goed werkt, al op de Confederations Cup 2013 worden ingezet.

Ook zal de technologie, als alle proeven goed gaan, worden gebruikt tijdens het WK 2014. Persbureau AP twittert:

Twitter avatar AP_Sports AP Sports Rules panel set to approve goal-line technology, clearing it for use in 2014 World Cup http://t.co/LW6H4KHW #FIFA #UEFA

Secretaris-generaal van de FIFA, Jerome Valcke, maakte het nieuws vandaag in het Zwitserse Zürich bekend tijdens een persconferentie.

FIFA wil gebruik maken van Hawk-Eye en Goalref

Het gaat om de Hawk-Eye- en GoalRef-systemen. De Engelse Premier League zal de technische hulpmiddelen waarschijnlijk komend seizoen al als eerste invoeren.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter was lid van de commissie die vandaag naar buiten bracht dat testresultaten hebben aangetoond dat de Hawk-Eye- en GoalRef-systemen snel en precies kunnen beoordelen of een bal de doellijn heeft gepasseerd. Blatter was lang fervent tegenstander van doellijntechnologie binnen het voetbal, maar leek eind vorig jaar al langzaamaan om te gaan.

Hawk-Eye is een Brits camerasysteem dat al langer in tennis en in cricket wordt gebruikt. GoalRef is een systeem van Deens-Duitse makelij dat met behulp van magnetische sensoren een speciale bal kan volgen.

Roep om technische hulp versterkt tijdens EK

De roep om de technische hulpmiddelen groeide het afgelopen EK nog maar eens, toen een loepzuiver doelpunt van gastland Oekraïne tegen Engeland niet werd geteld. De scheidsrechter oordeelde onterecht dat de bal niet volledig over de doellijn was geweest. Al had hij nota bene hulp van twee extra assistenten op de achterlijn.

Blatter twitterde toen al dat het nu toch echt tijd werd voor technische hulp. De Italiaanse scheidsrechtersbaas van de UEFA, Pierluigi Collina, gaf na de wedstrijd ruiterlijk toe dat de Hongaarse arbiter Viktor Kassai een beoordelingsfout had gemaakt.