Explosiegevaar bij bedrijf Oss geweken na ingrijpen hulpdiensten

Medewerkers van het chemische bedrijf Alucast in de opslagloods met producten die klaar zijn om te worden geleverd aan de klanten. Bij het bedrijf ontstonden vanmiddag problemen door een stroomstoring. Foto Hollandse Hoogte / Roger Dohmen

Het gevaar dat reactoren met daarin de chemische stof styreen bij het chemische bedrijf Unipol in het Brabantse Oss oververhit raken, is geweken. De stroom bij het bedrijf is weer terug, zo meldt de gemeente Oss vanavond.

Wel is volgens de gemeente een lage concentratie styreen vrijgekomen. Er is volgens de gemeente echter geen gevaar voor de volksgezondheid, aldus persbureau Novum.

De problemen bij het bedrijf ontstonden rond twee uur vanmiddag, toen na een ontploffing gevolgd door een kleine brand bij een aangrenzend bedrijf de stroom uitviel. Dat had als gevolg dat de koeling van vier reactoren niet meer werkte, waardoor die dreigden te ontploffen.

De massaal uitgerukte hulpdiensten wisten volgens de gemeente te voorkomen dat de verhitte reactoren explodeerden. Omstreeks vier uur meldde netbeheerder Enexis dat de stroom weer terug was. Ook Unipol had in de loop van de middag weer stroom, waardoor de koelsystemen weer op gang kwamen.

Gemeente waarschuwt omwonenden voor stankoverlast

De directe omgeving van Unipol kan volgens de gemeente de te maken krijgen met stankoverlast. De vrijgekomen styreen, die dus niet schadelijk is, gaat waarschijnlijk voor een zoetige stank zorgen.

Locoburgemeester van Oss Jan van Loon laat vanavond in een reactie weten te zijn geschrokken van het incident. “De situatie bij Chemie-Pack staat ons nog goed voor ogen.” Het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk ging vorig jaar in rook op bij een grote brand, wat tot onrust leidde over mogelijk vrijgekomen giftige stoffen.

Beluister hieronder een item van Radio 1 over wat er nu precies mis ging in Oss:

    • Pim van den Dool