Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

ECB verlaagt rente voor het eerst tot onder de één procent

ECB-president Mario Draghi terwijl hij eind vorige week arriveerde in Brussel voor de EU-top.
ECB-president Mario Draghi terwijl hij eind vorige week arriveerde in Brussel voor de EU-top. Foto AFP / John Thys

De Europese Centrale Bank heeft de rente voor het eerst sinds de invoering van de euro tot onder de één procent verlaagd. Met een verlaging van een kwart procentpunt staat die nu op 0,75 procent.

De ECB besluit daartoe vanwege de crisis in de eurozone en reageert daarmee ook op een renteverlaging van de Chinese centrale bank. Een lagere rente, zo wordt gehoopt, kan de economie aanzwengelen omdat er dan meer geïnvesteerd wordt. Het is de derde keer sinds Mario Draghi een klein jaar geleden president van de ECB werd dat de rente met een kwart procentpunt verlaagd wordt.

Het nieuwe rentepercentage kan betekenen dat banken, bedrijven en consumenten goedkoper kunnen lenen. Volgens sommige economen levert een verlaging met een kwart procent echter weinig op en is de verlaging slechts symbolisch.

Ook de depositorente werd verlaagd, naar nul procent. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de honderden miljarden euro’s die banken momenteel bij de ECB parkeren, worden opgenomen en in de kwakkelende economie worden gepompt. Sparen bij de ECB levert ze nu immers niets meer op.