Duitser Greipel wint in massasprint, 'Cav' valt

Vierde Touretappe opgeschrikt door valpartij kort voor de finish.

Rotterdam. André Greipel (29) heeft gisteren zijn eerste etappe in deze Tour de France gewonnen. De Duitser van de Lottoploeg was in de vierde etappe na 214,5 kilometer de sterkste van het door een valpartij flink uitgedunde peloton. In de straten van Rouen eindigde de Italiaan Alessandro Petacchi als tweede, gevolgd door de Nederlander Tom Veelers. De Zwitser Fabian Cancellara blijft de leider in het klassement.

Het peloton werd op 2,6 kilometer voor de finish opgeschrikt door een forse valpartij, waar onder anderen het Britse sprintkanon Mark Cavendish en de Britse favoriet Bradley Wiggins (beiden van Team Sky) bij betrokken waren. Omdat de valpartij binnen drie kilometer van de finish plaatsvond, liepen zij geen tijdverlies op. De twee Britten gaan vandaag gewoon van start in de vijfde etappe.

Greipel kon de valpartij ontwijken en werd vervolgens perfect gelanceerd door zijn ploeg. De Duitser pakte daarmee zijn tweede dagsucces ooit in de Tour. Vorig jaar won hij voor het eerst. Veelers van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano werd knap derde. Maandag eindigde hij al als vierde in een massasprint.

De vierde etappe verliep verder vrij voorspelbaar. Er was een vroege ontsnapping met drie renners: de Japanner Yukiya Arashiro en de Fransen David Moncoutié en Anthony Delaplace. Het peloton liet de voorsprong oplopen tot ruim acht minuten, maar zette vervolgens de achtervolging in. Op acht kilometer van de finish werden de drie koplopers ingerekend. Diverse renners waagden nog een poging om weg te komen, zonder succes. Novum