Doorgang onder Rijksmuseum blijft open voor fietser

Nachtopname van de doorgang onder het Rijksmuseum, die als fietstunnel zal worden blijven gebruikt. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De doorgang onder het Rijksmuseum blijft open voor fietsers. Dat heeft de gemeenteraad in Amsterdam vanavond bepaald. Over de onderdoorgang, die nu gesloten is in verband met de verbouwing van het museum, wordt al jaren gesteggeld.

De PvdA, GroenLinks en SP, die samen een meerderheid vormen in de raad, willen net als het CDA en Red Amsterdam dat de passage openblijft. Een compromis waarbij de fietstunnel alleen ‘s avonds na zes uur en ‘s ochtends voor opening open zou zijn voor fietsen, kon niet rekenen op steun van een meerderheid in de raad, zo meldde persbureau Novum vanavond.

De onderdoorgang is al jaren een heikel punt in het Amsterdamse. Het Rijksmuseum wil fietsers weren uit veiligheidsoverwegingen, maar voor veel Amsterdammers betekent dat elke dag omfietsen.

Wethouder: we moeten verdomd goed weten wat we doen

Het CDA wil overigens wel dat een half jaar na de heropening de veiligheidssituatie grondig wordt geëvalueerd. Verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD) zei dat toe.
De wethouder zei de passage vooralsnog open te willen houden. “We moeten wel verdomd goed weten wat we doen”, zei hij.

Wiebes wil camera’s ophangen om de veiligheidssituatie zo veel mogelijk in de gaten te houden. “Zodra blijkt dat het op een bepaald moment of in bepaalde situaties niet verantwoord is voor fietsers, moeten we de verkeerssituatie aanpassen”, aldus de wethouder.