Defensie ontslaat vijf topsporters

Defensie beëindigt de contracten van de vijf topsporters die het ministerie in dienst heeft. Drie weken voor Olympische Spelen is tegen de atleten Bram Som en Gregory Sedoc, de judoka’s Elisabeth Willeboordse en Guillaume Elmont en geweerschutter Rolf van der Velde verteld dat ze voor het eind van het jaar een andere manier moeten vinden om hun sport te financieren.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hans Hillen (Defensie, CDA) vandaag dat hij de Defensie Topsport Selectie opheft in het kader van de huidige bezuinigingen van 1 miljard euro op zijn departement. Defensie bood topsporters een deeltijdbaan met een fulltimesalaris en faciliteerde hun topsportcarrière. In ruil daarvoor werden de sporters ingezet voor werving en pr. Op het hoogtepunt in 2004 bestond de selectie uit twintig atleten. Judoka en luchtmachtman Mark Huizinga was de bekendste. De prominentste sporter van de laatste generatie, Yuri van Gelder, werd wegens cocaïnegebruik ontslagen (zie inzet).

Het einde van het project komt niet onverwacht. Het werd de afgelopen jaren al uitgedund tot slechts vijf mensen. De begroting daalde van bijna anderhalf miljoen euro naar ruim drie ton. Het lag voor de hand de beslissing tot opheffing pas na de Spelen te nemen, maar Hillen heeft de stekker er nu vóór het politieke reces uitgetrokken

Willeboordse, Elmont en Sedoc doen in elk geval mee aan de Spelen in Londen. Som en Van der Velde hopen zich nog te kwalificeren. Daarna zal „Defensie de sporters begeleiden bij het zoeken van een nieuwe betrekking”, schrijft de minister.

In theorie zouden de vijf bij Defensie kunnen blijven werken, maar dan moeten ze fulltime als militair aan de slag. „We gaan er vanuit dat ze alle vijf hun heil zoeken buiten de krijgsmacht”, zegt een woordvoerder van het ministerie.