Chemisch bedrijf Oss in problemen na explosie

Medewerkers van het chemische bedrijf Alucast in de opslagloods met producten die klaar zijn om te worden geleverd aan de klanten. Foto Hollandse Hoogte / Roger Dohmen

In een bedrijf op een industrieterrein in Oss heeft zich vanmiddag een ontploffing voorgedaan. Na de ontploffing ontstond een stroomstoring, waardoor er geen stroom meer ging naar 1500 aansluitingen. Een aangrenzend chemisch bedrijf kwam daardoor in de problemen. De stroomstoring is inmiddels verholpen.

De ontploffing zorgde voor een kleine brand in het eerste bedrijf, Alucast. Niemand raakte gewond. De brand is inmiddels geblust, zo meldde een politiewoordvoerder aan persbureau Novum. Bij de ontploffing en de brand zijn geen schadelijke hoeveelheden gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

‘Noodsituatie met reactorvat bij tweede bedrijf’

Het tweede bedrijf, Unipol, is door de stroomstoring in de problemen gekomen doordat een reactorvat niet meer gekoeld kon worden. Volgens de NOS is Unipol met behulp van de brandweer de ketel aan het koelen. Het bedrijf verwerkt onder meer de giftige stof styreen, die duizeligheid, slaperigheid en hoofdpijn kan veroorzaken.

Een woordvoerder van Enexis laat weten dat de stroomstoring die rond twee uur ontstond, zo’n twee uur later was verholpen. Of Unipol weer stroom heeft, weet de zegsman van Enexis niet. “Als daar niets kapot is, moet dat wel zo zijn.”

Beluister hieronder een item van Radio 1 over de situatie in Oss:

    • Pim van den Dool