Brieven

Prof. Eijsbouts heeft mijn proefschrift slecht gelezen

In zijn brief (Opinie & Debat, 30 juni) bekritiseert hoogleraar Europees recht Tom Eijsbouts voetnoot 56 van mijn Engelstalige proefschrift. Daarin noem ik een boek uit 1990, met een artikel van Wolfgang J. Mommsen. Volgens Eijsbouts is dat onmogelijk, aangezien Mommsen reeds in 1903 zou zijn overleden. Maar dan heeft hij het over Theodor Mommsen, die ik elders in het proefschrift citeer.

De door Eijsbouts gewraakte voetnoot slaat op de twintigste-eeuwse historicus Wolfgang J. Mommsen, die overleed in 2004.

Amsterdam

Spong heeft geen recht van spreken over fout rechter

Advocaat Gerard Spong verbaast zich over de benoeming van de door de gerechtelijke dwaling in de Schiedamse Parkmoord bekende Jos Silvis tot rechter in het Europese mensenrechtenhof te Straatsburg (NRC Handelsblad, 28 juni).

Het treft mij onaangenaam dat verslaggever Marcel Haenen de heer Spong om commentaar vraagt. Spong was een van de drie rechters die de onschuldige Rob van Zaane in 1987 in de Zaanse paskamermoordzaak veroordeelden tot twaalf jaar gevang en TBS, in de idiote veronderstelling dat het tragische slachtoffer Sandra van Raalten deel had gehad aan een uit de hand gelopen sm-spel met Van Zaane.

Amsterdam

    • Thierry Baudet
    • Detlev van Heest