BMW: Mini’s bouwen bij NedCar

Na het vertrek van Mitsubishi gaat BMW vanaf eind 2014 Mini’s bouwen bij NedCar in Born. NedCar zal dit najaar collectief ontslag aanvragen voor alle 1.500 werknemers van de autofabriek; zij krijgen wel een baan- en terugkeergarantie als de VDL Groep uit Eindhoven, in opdracht van BMW, de productielijn van de Mini opstart. Om de twee jaar te overbruggen, krijgt het personeel een WW-uitkering die door VDL tot 100 procent van het laatste loon wordt aangevuld.

Betrokkenen bij onderhandelingen over de verkoop van Nedcar hebben dat bevestigd. Het ministerie van Sociale Zaken heeft ingestemd met de WW-constructie in de overgangsfase. De ontslagen werknemers hebben in die tijd wel een sollicitatieplicht; uitkeringsinstantie UWV gaat helpen bij het vinden van een baan.

De ombouw van productielijnen in Born kost 200 miljoen euro, waarvan minstens de helft in Nederland wordt besteed. BMW gaat in Born tot 2020 jaarlijks 60.000 tot 90.000 Mini’s produceren, het merk van de door BMW overgenomen Britse autofabrikant Rover. Een door het ministerie van Economische Zaken ingestelde groep van externe deskundigen heeft een positief advies over het plan uitgebracht, met daarbij de kanttekening dat NedCar de komende jaren moet blijven zoeken naar andere opdrachtgevers om niet opnieuw afhankelijk te zijn van één autofabrikant.

Formeel moeten de Japanse autofabrikant Mitsubishi, de Duitse autofabrikant BMW, NedCar en de VDL Groep de laatste handtekeningen nog zetten. Volgens betrokkenen is het onwaarschijnlijk dat de overeenkomst niet doorgaat.

    • Jos Verlaan