BMW gaat Mini’s bouwen bij NedCar in Born

BMW gaat in Born tot 2020 jaarlijks 60- tot 90.000 Mini’s produceren. Foto BMW

Na het vertrek van Mitsubishi gaat BMW vanaf eind 2014 Mini’s bouwen bij NedCar in Born. NedCar zal dit najaar collectief ontslag aanvragen voor alle 1.500 werknemers van de autofabriek; zij krijgen wel een baan- en terugkeergarantie als BMW de productielijn opstart van de Mini.

Om die twee jaar te overbruggen, krijgt het personeel een WW-uitkering die tot honderd procent van het laatst verdiende loon wordt aangevuld.

Betrokkenen bij onderhandelingen over de verkoop van Nedcar door Mitsubishi aan de VDL Groep uit Eindhoven hebben dat bevestigd aan NRC Handelsblad. Het ministerie van Sociale Zaken heeft inmiddels ingestemd met die WW-constructie in de overgangsfase. Het UWV gaat een mobiliteitscentrum opzetten omdat het personeel in die anderhalf jaar wel sollicitatieplicht heeft.

Tot 2020 jaarlijks 60- tot 90.000 Mini’s

Met de ombouw van de nieuwe productielijnen in Born is een bedrag gemoeid van 200 miljoen euro, waarvan minstens de helft in Nederland wordt besteed. BMW gaat in Born tot 2020 jaarlijks 60- tot 90.000 Mini’s produceren.

Een door het ministerie van Economische Zaken ingestelde expertgroep van externe deskundigen heeft een positief advies over het businessplan uitgebracht, met daarbij de kanttekening dat NedCar de komende jaren op zoek moet blijven naar andere opdrachtgevers om niet opnieuw afhankelijk te zijn van één autofabrikant.

Formeel moeten de Japanse autofabrikant Mitsubishi, de Duitse autofabrikant BMW, NedCar en de VDL Groep uit Eindhoven nog de laatste handtekeningen nog zetten. Maar betrokkenen bij die onderhandelingen gaan er nauwelijks meer van uit dat de deal alsnog wordt afgeblazen.