'Bladerunner' gaat naar de Olympische Spelen

Pistorius eerste gehandicapte atleet op Spelen op individueel nummer.

JOHANNESBURG. De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius (25) mag naar de Olympische Spelen in Londen, die eind deze maand beginnen. Hij werd gisteren geselecteerd voor de Zuid-Afrikaanse estafetteploeg (4x400 meter) en werd ook aangewezen voor de individuele 400 meter, hoewel hij de olympische limiet van dit onderdeel niet haalde.

Pistorius wordt de eerste gehandicapte atleet die op een individueel nummer uitkomt tijdens de Spelen. „Dit is een van de trotste dagen van mijn leven”, liet Pistorius in een reactie weten. „Ik ben zo tevreden dat jaren van hard werk, vastberadenheid en opoffering iets opleveren.”

Door een aangeboren afwijking moesten bij Pistorius als baby zijn beide onderbenen worden geamputeerd. Pistorius wordt de ‘bladerunner’ genoemd, hij loopt op gekromde bladen van carbon. Hij mag in valide wedstrijden uitkomen, sinds hij een beroepszaak tegen een startverbod bij sporttribunaal CAS won. AP