Bikkels op fietsjes

Raymon van der Biezen lijkt iedere vierkante centimeter van het parcours te bestuderen. Alleen een vergrootglas ontbreekt nog bij zijn route-inspectie. Je ziet de afdrukken van de fietssporen in de grond. De juiste lijn kiezen, daar gaat het om in zijn sport. Binnenbocht, buitenbocht of middendoor.

BMX heet de sport, Bicycle Motorcross. Fietscrossen in het Nederlands. Met een topsnelheid van zo’n zestig kilometer per uur over een heuvelachtig circuit knallen. Raggend op de trappers naar de finish. Met een fietsje waar je op reed toen je vijf jaar was. Van dat imagoprobleem – wat doet een volwassene op zo’n fietsje – is de sport inmiddels verlost.

Fietscross stond bij de Olympische Spelen in Peking (2008) voor het eerst op het programma. De sport past binnen de verjongingskuur van de Spelen. BMX is een sport voor roekelozen. Het is een subcultuur, met tatoeages, piercings en baggy pants.

Hobbeldebobbel in sneltreinvaart, daar komt fietscrossen in het kort op neer. Het is een soort rodeo. Als de starthekken openvliegen, storten acht rijders zich van een negen meter hoge startheuvel het golvende terrein op. Goed starten en de eerste bocht overleven, dat is essentieel om vooraan te eindigen. De helft van de tijd zweef je door de lucht. Het is staand fietsen, want zitten op het zadel gaat niet.

Het is geen sport voor watjes. Nette fietscrossers bestaan niet, af en toe moet je een beuk uitdelen aan concurrenten. Als een op hol geslagen duivelsrijder knal je over de bulten. Het is een explosie van een halve minuut, zo lang duurt een wedstrijd ongeveer.

Valpartijen en blessures, dat hoort bij BMX. Van der Biezen (met nummer 121 op de foto links) herstelde begin dit jaar van een gecompliceerde polsbreuk. Jelle van Gorkom (nummer 37) lag in april nog in coma, nadat hij bij een val ernstig geblesseerd raakte: een hersenschudding, twee gebroken ribben en gekneusde longen. Toch is hij er bij op de Spelen. Een bikkel op een fietsje.

In aanloop naar de Olympische Spelen (27 juli-12 augustus) publiceert nrc.next iedere dinsdag en donderdag op de In Beeld-pagina’s foto’s van Nederlandse deelnemers. De foto’s zijn gemaakt voor het fotoboek Olympisme, over bloed zweet en tranen van Lars van den Brink en Tom van Heel. Voor meer informatie, ga naar www.olympisme.eu

    • Steven Verseput