België: geen chantage om kerncentrale

De Belgische elektriciteitsmaatschappij Electrabel heeft gedreigd met sluiting van de kerncentrale Tihange 1 in Hoei, zo’n veertig kilometer ten zuidwesten van Maastricht. Door sluiting in 2015 zou de stroomleverantie voor een half tot één miljoen Belgen op piekmomenten niet gegarandeerd zijn.

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet noemde het dreigement van Electrabel in het tv-programma Terzake „simpelweg bluf”. Vanmorgen zei hij in De Standaard dat hij het bedrijf desnoods zal dwingen om de centrale open te houden en dat „chantage niet langer mogelijk is”.

Electrabel reageert met het dreigement op het gisteren genomen besluit van de Belgische regering om de centrale Tihange 1 tien jaar langer open te houden, en het bedrijf tegelijkertijd te dwingen een deel van de opgewekte stroom beschikbaar te stellen aan de concurrentie, tegen niet meer dan ‘een billijke marge’.

De regering wil zo de monopoliepositie van Electrabel doorbreken om de stroomprijs te laten dalen. Maar volgens Elektrabel, een dochteronderneming van het Franse GDF Suez, is de aanpak in strijd met de vrije markt, met Europese wetgeving en met het eigendomsrecht.

Om de centrale uit 1975 – dezelfde tijd als de Duitse kerncentrales die na de kernramp in Fukushima per direct werden gesloten – langer open te houden, is een investering nodig van ten minste 500 miljoen euro. Met een lagere winstmarge is het volgens Electrabel de vraag of dat geld kan worden terugverdiend. Dan is het goedkoper om Tihange 1 in 2015 te sluiten, zoals tien jaar geleden werd afgesproken met de regering. Tihange 1 is nu verantwoordelijk voor ongeveer 16 procent van de Belgische stroomvoorziening.

In 2003 besloot een paars-groene coalitie in België tot afschaffing van kernenergie, goed voor bijna de helft van de stroomvoorziening. Maar het bijbehorende beleid ontbrak. Door die onzekerheid bleven investeringen in duurzame energie uit. Kerncentrales hebben niet, zoals bijvoorbeeld gascentrales, de flexibiliteit die nodig is voor de combinatie met wind- en zonne-energie. De regering wil voor 2025 alle kerncentrales sluiten. De meeste energiedeskundigen verwachten dat dat niet haalbaar is.