Armstrong ziet deal als bewijs voor vendetta - ‘selectieve vervolging’

Lance Amrstrong in 2010. Foto AFP / Nathalie Magniez

Lance Armstrong beschuldigt Travis Tygart, de baas van de Amerikaanse antidopingwaakhond USADA, van een vendetta tegen hem. De zevenvoudig tourwinnaar doet dat in een e-mail aan het Amerikaanse persbureau AP.

Armstrong reageert op berichten dat vijf renners een deal hebben gesloten over een lichtere straf voor henzelf in ruil voor belastende informatie over Armstrong. Hij schrijft:

“Dus als ik het goed begrijp: kom binnen en vertel ze precies wat ze willen horen en je krijgt immuniteit èn anonimiteit. Ik heb dat aanbod nooit gekregen. Dit gaat er niet om dat Tygart het wielrennen wil opschonen. Dit is gewoon een ouderwetse selectieve vervolging die riekt naar een vendetta.”

De Telegraaf meldde vanochtend dat vijf oud-ploeggenoten tegen Armstrong getuigd zouden hebben. In ruil voor die informatie krijgen ze slechts een halfjaar schorsing en gaat die bovendien pas in september in. Volgens de krant gaat het om George Hincapie, Levi Leipheimer, David Zabriskie, Christian Vande Velde.

Jonathan Vaughters, tegenwoordig de ploegleider van Garmin-Sharp, zou de vijfde zijn. Hij ontkende de berichten categorisch, ook namens zijn renners Vande Velde en Zabriskie. Leipheimer (Omega Pharma-Quick-Step) weigerde te reageren, net als de voor BMC koersende Hincapie.

    • Niels Posthumus