Agenda theater

Geluk

Tsjechov in de Veenkoloniën.

Fantastisch ogende houten kubussen, met een wand van glas, overheersen de weidse aardappelvelden in de Groningse Veenkoloniën bij Veendam. Hier brengt het gezelschap Gelukscompagnie drie korte voorstellingen naar de verhalen van Anton Tsjechov. Spelers als Tom Jansen, Joke Tjalsma, Veerle van Overloop en Mattias Maat schitteren dankzij de fraaie combinatie van landschap en toneelspel. Er is ook muziek: het Veenkoloniaal Symfonie Orkest brengt het stuk Pallas Athene (1914) van de onbekende Nederlandse componist Cornelis Dopper.

Inl: gelukscompagnie.nl

Op komst:The Comedy of Errors

In het Shakespeare Theater in Diever gaat dit weekeinde het kortste blijspel in première van Shakespeare, The Comedy of Errors. In dit feestelijke stuk spelen tweelingbroers, rolverwisselingen en verrassende gebeurtenissen een beslissende rol.

Inl: Première: 6 juli, www.shakespearetheaterdiever.nl

Het geheugen van water

Moeder is dood en dat noopt drie zussen tot een ongewenst samenzijn. Oud zeer maakt elk gesprek tot een botsing, waarbij ze elk neigen naar hysterie. In Het geheugen van water wordt geen dramatisch geschil geformuleerd, en dat knaagt wel aan de voortgang. De voorstelling krijgt iets van een soap waar geen einde aan hoeft te komen. Tot een catharsis leiden de confrontaties niet. Toch blijft deze komedie uitstekend overeind, door de vaart, de knapperige teksten en het excellente spel van Pauline Greidanus, Anneke Blok en Tjitske Reidinga. Regisseur Antoine Uitdehaag heeft de drie actrices tot een hoog tempo opgezweept, en dat komt het verbale tikkie-takkie en de lach zeer ten goede.

Inl: delamartheater.nl

Julidans

Julidans ging dinsdag op vertrouwde wijze van start met New Creation van Dave St-Pierre: de eerste ‘boe!’ klonk al bij het opwarmertje vóór de officiële openingsvoorstelling. Binnen luttele minuten waren de kleren uit en kwamen er bloed, zweet, tranen, kwijl, snot en kots los. Dave St-Pierre gelooft niet in verliefdheid. Zijn nieuwste creatie bevat schitterende beelden en idiote, onweerstaanbare invallen: Cupido achter een schoonmaakmachine, of een bijeenkomst ‘Cupids Anonymous’. Het eerbetoon aan Pina Bausch – een lange rij ‘Damen und Herren’ in avondkleding – past wonderwel in deze afrekening met de illusie van de liefde.

Inl: julidans.nl

Op komst: Wiener Wald

In het openluchttheater in het Amsterdamse Bos speelt deze zomer Wiener Wald van Ödon von Horváth: een muziektheatervoorstelling over verstikkende burgerlijkheid versus grote verlangens in tijden van crisis. Met de koning van de Weense wals, Johann Strauss, maar dan heel anders. Spel: Yara Alink, Mariana Aparicio Torres, Jan-Paul Buijs, Jochum ten Haaf, Maarten Heijmans, Anne Lamsvelt, Sander Plukaard en Martijn de Rijk. Première: 6 juli.

Inl: bostheater.nl