Agenda film

Eindexamenfilms

Tijdens het Keep an Eye Filmacademie Festival presenteren de studenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie hun afstudeerprojecten in EYE. Naast de filmvertoningen vinden diverse live programma’s plaats: een filmquiz, een presentatie door studenten over visual effects en een avond over crowdfunding. In de Arena van EYE zijn de eindpresentaties van de studenten van ‘production design’ tentoongesteld.

T/m 15 juli, EYE, Amsterdam, www.eyefilm.nl

Whores’ Glory

In warme kleuren gefilmd drieluik over de ambivalente levens van prostituees in Thailand, Bangladesh en Mexico. In Thailand zien we vrouwen in een chique tent achter glas wachten tot ze door middel van een nummer opgeroepen worden. In een kleurrijk getto in Bangladesh nemen vrouwen een veel actievere rol aan en duwen de mannen hun kamertjes in. En in Mexico bidden de vrouwen naar een macaber vrouwelijk figuur om de realiteit te ontvluchten. Whores’ Glory is noch sensationaliserend, noch moralistisch. Geen voice-over, geen tekst, geen uitleg. Alleen die observaties en die vrouwen die hun verhalen vertellen.

Cigan

Zijn vader is nauwelijks dood en begraven of de moeder van Adam is al met zijn oom Zigo hertrouwd. Ze doet het voor hem, zegt ze. Om hem een toekomst te geven. Maar dan moet hij wel precies doen wat oom Zigo zegt: van school af en voor hem werken. Lees: stelen, sjacheren en sjoemelen. En vooral niet rondhangen met blanken. Want er is een hoop wederzijds racisme in het dorp. Regisseur Martin Sulík, die Cigan met echte Roma in hun eigen omgeving opnam, verdoezelt en vergoelijkt niets. Wel plaatst hij het zogenaamde asociale gedrag van de Roma in een maatschappelijke context van armoede en discriminatie.

The Amazing Spider-Man

The Amazing Spider-Man poneert het oeroude adagium ‘wie goed doet, goed ontmoet’ en gaat daarnaast over een andere essentiële kwestie die in alle mythes zit: de strijd tussen goed en kwaad. De nieuwe versie van Spider-Man is in stijl minder stripachtig dan die van tien jaar geleden.