Agenda diversen

None

Srebrenica

In Nationaal Monument Kamp Vught wordt stilgestaan bij het feit dat 17 jaar geleden de enclave Srebrenica in handen viel van de Serviërs. Dit was de opmaat voor een genocide die in de wereld diepe wonden heeft geslagen en indringende vragen stelde over zaken als vredeshandhaving, omstanderschap en moed. Na het vertonen van een documentaire over Srebrenica, is er een gesprek tussen Dion van den Berg (IKV Pax Christi) met kolonel Hans van Griensven, commandant van het Opleidings- en Trainingscentrum van de Genie in Vught.

8 juli, 14.15 uur. www.nmkampvught.nl

Keti Koti festival

Tijdens het ‘Keti Koti festival’ in het Afrika Museum wordt de slavernij herdacht en de afschaffing gevierd met een feestelijk programma vol activiteiten en livemuziek. Keti Koti, een Surinaams begrip, betekent ‘verbroken ketenen’. Het symboliseert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.

8 juli, Afrika Museum, Nijmegen. www.afrikamuseum.nl

Politieke Junkies

Politieke Junkies is de maandelijkse wedstrijd politiek commentaar geven in De Balie, waarin op originele wijze politiek wordt ‘ontspind’. Onder leiding van Pieter Hilhorst en Martijn de Greve plaatsen drie kandidaten actuele ontwikkelingen in een historische context, bieden zij een kijk achter de schermen, en voorspellen ze de afloop. In het voorprogramma zoals altijd Greg Shapiro over de naderende Amerikaanse Presidentsverkiezingen.

6 juli, 20.30 uur, De Balie, Amsterdam, www.debalie.nl

Delos

Archeologe Annet van Wiechen vertelt in het Rijksmuseum van Oudheden over Delos, een klein Grieks eiland, vol ruïnes en verhalen. Het was van oudsher een goddelijk eiland, want volgens mythen werd de

tweeling Apollo en Artemis er geboren. Bijna anderhalve eeuw graven Franse archeologen al naar het verleden van Delos. Rijke handelaren woonden er in schitterende huizen, soms drie verdiepingen hoog. De kleurrijke mozaïekvloeren zijn voor een deel nog steeds te zien.

10 juli, 13.00-15.00, Rijksmuseum van Oudheden. www.rmo.nl