A Farewell…to only one ending

Uitgeverij Scribner brengt volgende week een versie van de roman A Farewell to Arms uit waarin alle 39 ‘eindes’ die Ernest Hemingway voor het boek schreef zijn opgenomen. Dat weet de New York Times. Hemingway vertelde in een interview met The Paris Review in 1958 dat hij het slot van zijn beroemde oorlogsroman 39 maal

Beeld uit de verfilming van A Farewell to Arms uit 1932

Uitgeverij Scribner brengt volgende week een versie van de roman A Farewell to Arms uit waarin alle 39 ‘eindes’ die Ernest Hemingway voor het boek schreef zijn opgenomen. Dat weet de New York Times.

Hemingway vertelde in een interview met The Paris Review in 1958 dat hij het slot van zijn beroemde oorlogsroman 39 maal had herschreven voordat hij er tevreden over was. De alternatieve eindes zijn nog niet eerder in een boek gepubliceerd.

Scribner en de erven van Hemingway zeggen dat de versie die nu op de markt zal komen, en waarin dus de 39 eindes van de roman zullen staan, er mede voor moet zorgen dat het beeld van Hemingway dat de laatste jaren is ontstaan moet bijstellen.

Hemingway zou tegenwoordig vooral worden neergezet als een drankzuchtig man, terwijl het, uiteraard, zou moeten gaan om zijn literaire kwaliteiten. De lezer die Hemingway in het boek ziet worstelen om het mooiste slot op papier te krijgen, zou weer eerbied krijgen voor de auteur, en niet voor de drinker.

De verschillende eindes variëren van een enkele regel tot enkele alinea’s.

De verschillende titels die Hemingway voor A Farewell to Arms bedacht staan ook in het boek. Hij dacht onder andere aan Love in War, World Enough and Time, Every Night and All en Of Wounds and Other Causes voordat hij met zijn definitieve titel op de proppen kwam.

    • Sebastiaan Kort