Zigeunerdrama barst van leven

Cigan. Regie: Martin Sulík. In: 9 bioscopen. ****

Zijn vader is nauwelijks dood en begraven of de moeder van Adam is al met zijn oom Zigo hertrouwd. Ze doet het om hem een toekomst te geven, zegt ze. Maar dan moet hij wel precies doen wat oom Zigo zegt: van school af en voor hem werken. Lees: stelen, sjacheren en sjoemelen. En vooral niet rondhangen met blanken. Want er is een hoop wederzijds racisme in het dorp. Regisseur Martin Sulík, die Cigan met echte Roma opnam, verdoezelt en vergoelijkt niets. Wel plaatst hij het zogenaamde asociale gedrag van de Roma in een maatschappelijke context van armoede en discriminatie. Net als in Hamlet komt de geest van Adams vader sproken. Om een echte zigeuner te zijn hoeft hij geen leven van zigeunerclichés te leven, laat hij weten. Mag hij best naar school en in zijn toekomst investeren. Dat levert ontroerende scènes op. Cigan is een authentiek muzikaal drama, dat barst van het leven.

Dana Linssen

    • Dana Linssen