Witte Olifant voor armen?

U2, Coldplay en religieuze leiders trokken een volle bak, maar bij sportactiviteiten is het speciaal voor het WK in 2010 gebouwde voetbalstadion van Kaapstad zelden uitverkocht. De ‘witte olifant’ voor de Tafelberg zou volgens de Zuid-Afrikaanse vakbondskoepel Cosatu omgebouwd moeten worden tot huisvesting voor armen. De door vakbondsleider Ehrenreich geraadpleegde architecten zouden het plan „haalbaar” hebben genoemd, zei hij maandag.

Het stadion waar Oranje in 2010 ten koste van Uruguay de WK-finale bereikte, is veel Kaapstedelingen een doorn in het oog. Vanaf het moment dat FIFA-baas Blatter vanuit een helikopter de locatie voor ‘zijn’ stadion aanwees, hebben lokale bestuurders geprobeerd hem op andere gedachten te brengen. De locatie in het stadscentrum is te ver van de wijken waar voetbalfans wonen en rugbyteams zagen een verhuizing niet zitten. Bij duels van Ajax Cape Town zat het stadion vaak voor een kwart vol. Bovendien kostte het gloednieuwe stadion met 450 miljoen euro veel meer dan begroot.

Het gemeentebestuur moest ruim drie miljoen euro toeleggen. „Als publiek geld gebruikt wordt voor het stadion, zou het zo besteed moeten worden dat de meest kwetsbare Kaapstedelingen ervan profiteren”, zei Ehrenreich maandag. De gemeente doet zijn voorstel af als een „publiciteitsstunt”. Op 3 december speelt Lady Gaga in het stadion.