Wanneer komt Apple met de iPad Mini?

De geruchtenmolen weet het – bijna – zeker: Apple bouwt een kleine versie van de iPad, hoewel Steve Jobs dat een kansloze categorie achtte: “DOA, dead on arrival”. Nadat Microsoft en Google hun debuut als tabletmakers aankondigden is het wachten op de reactie van Apple, tot nu toe onbetwist marktleider met de iPad. Zou Tim

De geruchtenmolen weet het - bijna - zeker: Apple bouwt een kleine versie van de iPad, hoewel Steve Jobs dat een kansloze categorie achtte: “DOA, dead on arrival”.

Nadat Microsoft en Google hun debuut als tabletmakers aankondigden is het wachten op de reactie van Apple, tot nu toe onbetwist marktleider met de iPad. Zou Tim Cook zenuwachtig worden van Microsoft Surface of de Google Nexus 7 en de iPad vernieuwen?

Maar deze week borrelen concrete aanwijzingen op dat Apple toch een kleinere versie van de iPad  zou voorbereiden. De bron is een analist van onderzoeksbureau NDP Display Search, die aan nieuwssite CNet vertelt dat er op grote schaal een 7,85 inch scherm geproduceerd wordt in opdracht van Apple. “Ik weet niet hoe het apparaat gaat heten, maar het wordt een tablet.” The Wall Street Journal bevestigt het gerucht op basis van anonieme ingewijden en gaat uit van een introductie in september.

Steve Jobs noemde de 7 inch tablet ooit ‘tweeners’; apparaten die ergens tussen de tablet en de smartphone inzitten en daarom vlees noch vis zijn.

7-inch tablets are “tweeners”: too big for a smartphone, too small for a tablet. They’re gonna be DOA - dead on arrival.
(Toenmalige topman Steve J0bs tijdens een toelichting op de Apple kwartaalcijfers in oktober 2010)

De iPad Mini is al vaker opgedoken in het geruchtencircuit, maar tot nu toe hield Apple stug vast aan het 9.7 inch beeldscherm en de 4:3 beeldverhouding voor zijn tablet pc. Dat formaat leek Apple beter geschikt om op te werken, toont wat meer van websites en is handiger als e-reader. De tablets in kleinere maten zijn voornamelijk bedoeld om digitale media op te consumeren, vaak voorzien van 16:9 breedbeeldscherm, omdat je daar beter films op kunt kijken zonder zwarte balken. Overigens kiest Microsoft voor zijn Surface tablet ook voor het 16:9-formaat.

 

Android-tablet verkoopt, mits goedkoper

Tot nu toe hebben grote Android-tablets van circa 10 inch het marktaandeel van de iPad nog niet echt weten te bedreigen. Dat komt vooral omdat ze vaak evenveel kosten, maar minder apps bieden dan de marktleider. De enige Android-tablet die noemenswaardig succes had was de Amazon Kindle Fire, waarvan er in het eerste kwartaal zes miljoen van verkocht werden. Amazon verkoopt de Kindle met een compleet verbouwde ‘schil’ over Android heen en een goed geïntegreerde webwinkel. Op dezelfde manier hoopt  ook Google de Nexus 7 met een volwaardige winkel voor software, boeken, tv, video en muziek te leveren: de Play Store. De Google Nexus 7 kost 199 dollar, evenveel als de Kindle Fire. Waarschijnlijk verkopen beide bedrijven hun tablets zonder winst , of zelfs met verlies. Google zou, volgens dezelfde geruchtenmolen, ook een 10 inch versie van de Nexus willen uitbrengen.

Troefkaart met prijskaartje

Met een iPad Mini (de naam is verzonnen) zou Apple de tabletoorlog opnieuw ontketenen. Het is een ‘troefkaart’, zo schrijven enkele Amerikaanse blogs, die Apple elk moment kan spelen. Maar de timing is belangrijk. Welk soort klanten zou een kleine iPad gebruiken? Gamers of filmliefhebbers? En doet dat geen afbreuk aan het professionele karakter van de iPad, die het juist goed doet in het bedrijfsleven?

Een kleiner model  iPad heeft niet alleen gevolgen voor de concurrenten, maar zal ook de verkoop van de grote iPad beïnvloeden. En de winstmarge: op dit moment weert Apple goedkope concurrenten met de afgeprijsde iPad 2, die ongeveer 400 euro kost. Gezien Apples straffe inkoopregime levert dat waarschijnlijk meer winst op dan een mini-iPad van rond de 200 of 250 euro.

Tenslotte: Apple heeft niet de naam dat het concurrenten volgt in beeldformaten. Zo heeft de iPhone al vijf jaar lang een 3,5 inch scherm, terwijl andere fabrikanten al gegroeid zijn naar 4,5 inch of groter. De iPhone 5, gepland voor het najaar, krijgt eindelijk een groter scherm, maar het blijft vermoedelijk bij een bescheiden 4 inch. Hier wat mooie nepplaatjes van de nieuwe iPhone, gemaakt door Martin Hajek uit Utrecht.

Nepplaatje van de iPhone 5, door Martin Hajek.Nepplaatje van de iPhone 5, door Martin Hajek.

 

    • Marc Hijink