Waarom smaakt bier uit fles lekkerder dan uit blik?

Georgi Tsobekhia uit Den Haag wil binnenkort een eigen bierenspeciaalzaak openen. Hij vraagt zich af waarom bier uit fles lekkerder is dan bier uit blik. En waardoor wordt het smaakverschil met tapbiertjes veroorzaakt?

Allereerst mag niet gesteld worden dat bier uit fles lekkerder smaakt, zegt Arnoud Paternot van bierblog bestetotnutoe.nl. Er is echter wel een duidelijk smaakverschil. „We hebben een blinde test gedaan met bier dat zowel uit fles als in blik verkrijgbaar is”, vertelt hij. „Dat hebben we uitgeschonken in twee glazen. Bij het proeven merkten we een metaalsmaak op in een van de twee bieren. Niet sterk of hinderlijk maar wel herkenbaar. Toen we de plakkertjes verwijderden bleek dat het bier met de metaalsmaak het bier uit blik was.”

Paternot stelt dat het materiaal smaak afgeeft aan de drank. Hij vermoedt dat ook het smaakverschil met getapt bier deels veroorzaakt wordt door de blikken verpakking: „Bier van het fust zit natuurlijk ook in een blik. Maar daar is er relatief minder metaal per centiliter bier.”

Volgens brouwer Harry Meens van Alfa is de hoeveelheid koolzuur van invloed op de smaak. „Bier uit fles heeft meer koolzuur dan bier uit blik. In flessenbier zit 6 gram koolzuur per liter, waar het in blik maar 5,5 gram is. Dat heeft ermee te maken dat het materiaal van de blikjes niet meer druk aankan.”

De blikken verpakking en de hoeveelheid koolzuur zijn dus twee belangrijke factoren die smaakverschillen veroorzaken tussen blikbier, flesbier en fustbier. Het blijkt dat in de categorie flesbier ook weer varianten bestaan. In het boek Tasting Beer van Randy Mosher wordt uitgelegd dat bier het beste verpakt kan worden in ondoorschijnend bruin glas. Wit en groen glas laten te veel licht door, waardoor de smaak van de drank aangetast wordt.

Ten slotte is er nóg een belangrijk verschil. Een biertje dat na een lange werkweek op een zonovergoten terrasje gedronken wordt, smaakt vaak lekkerder dan datzelfde biertje op een doordeweekse dag op de eigen bank. Maar dat heeft waarschijnlijk een psychische oorzaak.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Marcella Veldthuis