Voormalig directeur Eurocommerce Ger V. opgepakt

Een van de in het oog springende kantoorpanden van Eurocommerce, L'Hermitage in Almere, gezien in Google Streetview.
Een van de in het oog springende kantoorpanden van Eurocommerce, L'Hermitage in Almere, gezien in Google Streetview.

Oprichter en voormalig directeur Ger V. van vastgoedbedrijf Eurocommerce is vandaag opgepakt op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting van een aantal banken. Ook de voormalig commercieel directeur van Eurocommerce is opgepakt. Bij een kantoorpand in Deventer is administratie in beslag genomen. Dat bevestigt een woordvoerder van justitie vandaag aan NRC Handelsblad.

Tegen Ger V. was aangifte gedaan door de Rabobank en SNS. Volgens bronnen binnen de banken zijn er recent ‘rare dingen’ ontdekt, zoals huurcontracten die niet klopten, waardoor kantoorpanden die het bedrijf in bezit heeft veel minder waard zijn. Ook heeft Eurocommerce volgens justitie op basis van valse stukken leningen verkregen van verschillende banken. Eurocommerce heeft voor meer dan 600 miljoen euro geleend bij verschillende banken. Sinds eind mei verkeert het bedrijf van V. in surseance van betaling.

Woordvoerders van de Rabobank en SNS willen geen commentaar geven. “Wij doen nooit uitspraken over individuele klanten”, zegt een woordvoerder van SNS.

Tien Ferrari’s ‘veiliggesteld’

V. stapte begin juni op als bestuurder van Eurocommerce, onder druk van de banken die het bedrijf financieren. Een extern bestuurder heeft zijn plek overgenomen. Vorige week heeft de bewindvoerder van het bedrijf 10 Ferrari’s “veiliggesteld” die in een loods in Deventer stonden. De auto’s worden volgens bewindvoerder Fons Spliet verkocht, waarna de opbrengst ten goede komt aan het bedrijf.

Ger V. heeft al jaren een dubieuze reputatie in de vastgoedwereld vanwege zijn werkwijze. V. ontwikkelde met leningen en wat eigen geld kant en klare kantoren, zocht een huurder en verkocht het gebouw dan met winst aan een belegger. Dat ging jaren goed tot door de crisis van 2008 de vastgoedmarkt stil kwam te liggen. De afgelopen jaren vond hij steeds moeilijker kopers voor zijn kantoorpanden.

‘Huurders werden weggelokt’

Zakenpartners beschuldigden hem er vaak van dat hij huurders weglokte. Eurocommerce had dan een kantoor ontwikkeld, een langlopend contract met een huurder gesloten en het pand vervolgens verkocht. Maar Eurocommerce had dan ook een side letter met de huurder gesloten; een afspraak buiten het contract om. In de side letter stond dat de huurder eerder dan het huurcontract afliep het pand mocht verlaten. Eurocommerce zou dan voor de resterende huurperiode de huur betalen aan de koper van het pand. De vertrokken huurder trok vervolgens weer in een nieuw pand van Eurocommerce en dan begon het spel weer opnieuw.

De koper van het pand bleef dan met een leeg pand achter, waarvan Eurocommerce de huur betaalde. Toch zat de koper van het pand met een strop, omdat een leeg pand minder waard is dan een verhuurd pand.