Vertrokken PVV’ers: Agema wil kachel in de cel lager zetten

Wim Kortenoeven (links) en Marcial Hernandez (midden) gisteren nadat zij hun vertrek bij de PVV bekend hadden gemaakt. Foto NRC / Pierre Crom

PVV-Kamerlid Fleur Agema wil dat gevangenen het zo koud mogelijk krijgen in hun cel. Kachels in gevangenissen moeten daarom een paar graden lager worden gezet. Dit voorstel bracht zij gisteren in de fractie in, aldus de gisteren opgestapte PVV’ers Wim Kortenoeven en Marcial Hernandez in een interview met NRC Handelsblad.

PVV-justitiespecialist Lilian Helder weigerde Agema’s voorstel in een motie om te zetten, vertellen de opgestapte PVV’ers. Zij noemen haar “een van de weinigen” die zich durven te verweren tegen de partijtop van de PVV, bestaande uit Martin Bosma, Fleur Agema, Louis Bontes en Geert Wilders.

Binnen de PVV wordt aangenomen dat Helder, die de afgelopen jaren geregeld botste met de fractietop, een lage plaats op de kandidatenlijst krijgt. Helder reageerde niet op een verzoek om commentaar.

‘Vijf PVV-Kamerleden denken hetzelfde als Hernandez en Kortenoeven’

Volgens de opgestapte PVV’ers zijn er vijf Kamerleden die hetzelfde over de partij denken als zij. Ze houden in het midden of deze vijf ook uit de partij stappen. Vrijdag krijgen PVV-Kamerleden te horen welke plaats zij innemen op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen. In de PVV wordt nerveus uitgezien naar de lijst, voorbereid door een commissie onder leiding van Kamerlid Sietse Fritsma.

De vertrokken PVV’ers schetsen een beeld van een partij die steeds meer verdeeld raakt. Doordat Wilders meer aandacht heeft voor sociaal-economische thema’s ontstaat een sterkere links-rechts-verdeling. Daartussenin, zeggen de ex-PVV’ers, zitten de “knik-eenden”; PVV’ers die Wilders aan een meerderheid helpen. Verder zeggen zij dat beginnende Kamerleden in 2010 te horen kregen dat zij elk contact met de media moesten mijden. Dat zou niet goed voor de partij zijn. De PVV-woordvoerder wilde niet op het interview reageren.

Lees het uitgebreide interview met Hernandez en Kortenoeven vanmiddag in NRC Handelsblad (ook via onze digitale editie).