Verkoop vastgoed Vestia loopt niet

Het lukt het noodlijdende Vestia nauwelijks om vastgoed aan andere woningcorporaties te verkopen. Andere corporaties stellen zich op als „zogenaamd geïnteresseerde partijen” en bieden veel te laag. Dat zei demissionair minister Spies (Binnenlandse Zaken) gisteren tijdens een Kamerdebat.

Vestia heeft banken 1,3 miljard euro betaald als afkoopsom voor risicovolle financiële producten. Dit geld heeft Vestia geleend en moet de corporatie terugbetalen. Om financieel stabiel te worden, wil Vestia in tien jaar onder meer 15.000 woningen (17 procent van het totale vastgoed) verkopen. Verder wil Vestia voor 1,1 miljard euro aan bouwprojecten schrappen, maar dat levert de corporatie op dit moment niets op. Andere corporaties moeten als noodsteun gezamenlijk 700 miljoen euro betalen voor de redding van Vestia.

Om winst te maken op de verkoop van woningen zou Vestia circa 70 procent van de WOZ-waarde moeten krijgen, volgens betrouwbare bronnen. Volgens minister Spies is er vanuit de sector maar 40 procent van de WOZ-waarde geboden. Woningcorporaties die zich als „reddende engel” of „barmhartige Samaritaan” presenteren, „verdienen deze naam niet”, zei Spies. Vestia onderhandelt daarom ook met commerciële partijen, benadrukte de minister.

Het ministerie overlegt vandaag opnieuw met een team van Aedes, de branchevereniging van corporaties, over het vastgoed van Vestia. De partijen bekijken of corporaties collectief delen van het vastgoed kunnen overnemen. Volgens Aedes-voorzitter Marc Calon is door corporaties niet 40 procent van de WOZ-waarde geboden, maar 32 procent en 50 procent voor „pakketten woningen”.

De beoogde verkoop van het bedrijfsonderdeel Vestia Zuidplas in Nieuwerkerk aan den IJssel is mislukt, zo maakte Vestia gisteren bekend. Vestia onderhandelde al enige tijd met corporatie Woonpartners Midden Holland over de overname van circa 2.700 woningen en een aanzienlijk aantal bedrijfspanden.

Vestia denkt het grootste deel van de 15.000 woningen te kunnen verkopen aan zittende huurders of aan particulieren als huurders de woning verlaten. Een probleem is de huidige malaise op de woningmarkt en de strengere hypotheekeisen. Ook heeft Vestia veel vastgoed in achterstandswijken in Rotterdam en Den Haag wat een beperkte waarde heeft.