Vereniging Martijn in beroep tegen verbod

Het is een zaak over de vrijheid van meningsuiting, zegt de advocaat.

Vereniging Martijn gaat in beroep tegen het besluit van de rechtbank Assen om de organisatie voor pedofielen te verbieden.

Dat zegt de advocaat van de ontbonden vereniging, Bart Swier. Vorige week verbood de rechtbank in Assen de vereniging en ontbond die per direct. De civiele rechtszaak was aangespannen door het OM, dat eerder had geconcludeerd dat de vereniging strafrechtelijk niet te vervolgen was.

Volgens Swier is het vonnis van de rechtbank in Assen uniek omdat het zich richt op het gedachtegoed van de vereniging. „Dit is een principiële zaak over de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging.”

Een deel van de bestuurders van vereniging Martijn is tijdens, voor of na hun bestuursperiode veroordeeld voor een zedendelict, maar de vereniging roept haar leden juist op zich aan de wet te houden.

Volgens de rechtbank gaat de vereniging evenwel in haar streven naar het – maatschappelijk en wettelijk – aanvaardbaar maken van seks met kinderen in tegen de openbare orde. In dat streven, oordeelt de rechtbank, „wordt dat seksuele contact verheerlijkt en voorgesteld als iets wat normaal is of zou moeten zijn”.

De rechtbank oordeelde dat de vereniging de rechten van kinderen aantast, aangezien „bescherming van de seksuele integriteit onmiskenbaar één van de meest wezenlijke beginselen van onze rechtsorde vormt”. Ook tijdens de beroepsprocedure blijft de vereniging ontbonden. NRC