Uitgelicht

Film

À nos amours (Maurice Pialat, 1983, F). De 15-jarige Suzanne (geweldige debuutrol van de toen vijftienjarige Sandrine Bonnaire) is gehecht aan haar vader. Als hij zijn gezin verlaat, valt het als los zand uit elkaar. Suzannes moeder wordt labiel en haar oudere broer krijgt losse handjes. Zij ontdekt haar seksualiteit en zoekt naar geluk bij verschillende mannen. Pialats film biedt een compromisloze kijk op de puberteit, een verstikkend gezinsleven en de veranderlijkheid van emoties. Sommige scènes spreiden een verbluffend naturalisme ten toon, vooral die tussen Suzanne en haar vader. (Wordt gevolgd door documentaire over deze film.)Arte, 20.15-21.50u.

Amelia (Mira Nair, 2009, VS/Can). Biopic over de legendarische vliegtuigpionier en feministe Amelia Earhart, die op haar 39ste tijdens een poging om rond de aarde te vliegen spoorloos verdween en zo een mythe werd. Met Hilary Swank in de hoofdrol, Richard Gere als echtgenoot George Putnam en Ewan McGregor als Gene Vidal, directeur van een vliegmaatschappij. RTL 4, 20.30-22.30u.

The Eye (David Moreau en Xavier Palud, 2008, VS/Can). Remake van de succesvolle Hongkongse horrorfilm Gin gwai. Blinde concertvioliste Sydney (Jessica Alba) krijgt dankzij een donorhoornvlies haar zicht terug. Probleem is dat zij vervolgens rondspokende doden ziet en een afschuwelijk ongeluk dat nog te gebeuren staat. Wat begint als standaardhorror – zij het niet van het smerige en bloederige soort – verandert in een roadmovie als Sydney naar Mexico vertrekt. Toch is het allemaal niet eng, niet spannend en niet verrassend. RTL 8, 20.30-22.20u.

Independence Day (Roland Emmerich, 1996, VS). Grootscheepse rampenfilm. Vijandig buitenaards leven brandt Washington, New York en Los Angeles plat en belaagt de rest van de wereld. Gelukkig zijn daar computergeleerde Jeff Goldblum, gevechtspiloot Will Smith en president Bill Pullman.RTL7, 20.30-23.35u.

Leatherheads (George Clooney, 2008, VS/Dui). Tweede film (na Good Night, and Good Luck) van George Clooney. Deze keer een pretentieloze komedie die zich afspeelt in de jaren twintig. Clooney speelt zelf de nog steeds ambitieuze oudere American-footballspeler, die zijn derderangs team vanuit een derderangs competitie naar het hoogste niveau wil brengen en daartoe een jonge ster aantrekt: John Krasinski als Carter Rutherford – de ideale schoonzoon: oorlogsheld, uiterlijk van een jonge god, razend snel op het veld. Te mooi om waar te zijn, vindt ook de brutale verslaggeefster Renée Zellweger, die op zoek gaat naar het ware oorlogsverleden van Rutherford. RTL 5, 20.30-23.00u.

Out of Sight (Steven Soderbergh, 1998, VS). In vakkundige Elmore Leonard-verfilming speelt George Clooney een schurk die eigenlijk een held is. In een goudgele belichting legt de meester-bankovervaller het in de achterbak van zijn vluchtauto aan met onderkoelde FBI-agente Jennifer Lopez. Met piepkleine rolletjes voor coryfeeën Samuel L. Jackson en Michael Keaton. RTL 5, 23.00-01.35u.

In the Electric Mist (Bertrand Tavernier, 2009, VS/F). Tommy Lee Jones als paranoïde, alcoholistische, stoere politieman in het zompige. Er wordt een lijk gevonden, er is een filmcrew neergestreken en lokale maffiabaas John Goodman deelt de lakens uit. Voor veel filmmakers was dat genoeg geweest, maar Tavernier sleept er ook nog wat geesten van de Amerikaanse Burgeroorlog in de nasleep van orkaan Katrina bij. Aan sfeer is hier geen tekort, wel aan interne logica.BBC 1, 00.15-02.00u.

Informatief

Il était une fois... À nos amours. Acteurs, cameraman, scenaristen en andere betrokkenen over de opnamen van de film die het lot van Sandrine Bonnaire zou bepalen. De vijfde speelfilm van Maurice Pialat markeerde het einde van de seksuele revolutie, was het debuut van de actrice en betekende de doorbraak van de regisseur, die ook de rol van de vader vertolkte. Hun relatie stond centraal in de film. Bonnaire was het stralende middelpunt van elke scène en speelde op instinct, tot vreugde van Pialat die niet houdt van ‘acteurs die nadenken’.Arte, 21.50-22.45u.

Drama

Je vous ai compris: De Gaulle 1958-1962. Docudrama van Serge Moati over De Gaulle en de onafhankelijkheid van Algerije, vijftig jaar geleden. Toen De Gaulle besloot Algerije onafhankelijkheid te verlenen, werd dat door veel Fransen in Algerije en Frankrijk als verraad beschouwd. De Franse president werd met de dood bedreigd, generaals deserteerden en deden een poging tot een coup d’état. De Gaulle greep de kans aan om er een nieuwe grondwet door te drukken en daarmee de Vijfde Republiek uit te roepen. Met Patrick Chesnais als De Gaulle, Catherine Arditi als zijn vrouw, Hubert Saint Macary (Robert Debré), Pierre-Alain Chapuis (Georges Pompidou), Jacques Brunet (René Coty) en Jean-Philippe Puymartin (generaal Salan).TV5, 21.00-22.35u.