Tranen door een glimlach

None

TROS TV Show Special: De glimlach van een kind Nederland 1, 21.25 – 23.00 uur

Zou Youp van ’t Hek een grap maken? Dat denk je als je hem bloedserieus een zielig verhaal ziet voorlezen over een arm kind dat wordt uitgebuit als kinderarbeider, en dat wordt gered door Unicef. Maar Van ’t Hek maakt geen grap. Hij is een van de vele BN’ers bij de TROS TV Show special: De Glimlach van een Kind.

Ivo Niehe organiseert voor de twaalfde keer een uitzending voor Unicef. Een uitzending die ook grotendeels door Unicef is gefinancierd. Thema: kinderarbeid. Doel: zo veel mogelijk mensen laten bellen om lid te worden van Unicef. Middel: BN’ers die spreken over verschrikkingen, foto’s van huilende kinderen in Bangladesh/Pakistan/Burkina Faso, blije Nederlandse kinderstemmetjes die vertellen over dromen – want zij kunnen die wel waarmaken.

Dat miljoenen kinderen vanaf hun vijfde onder zware omstandigheden moeten werken, dat zij gewond raken omdat hun hand onder een naaimachine komt, is erg. Maar de vraag of het probleem achter kinderarbeid – arme families die hun kinderen moeten laten werken om te overleven – ook wordt opgelost, lijkt Niehe niet te willen beantwoorden.

Als kinderen met vliegjes in de ogen een cliché zijn geworden, wordt een cabaretier die serieus is onbetrouwbaar. Er blijven mensen die vanavond met tranende ogen de telefoon pakken. Maar velen zal De glimlach van een kind doen snakken naar iemand die eindelijk zieligheid in een andere vorm weet te gieten.

Anouk van Kampen

    • Anouk van Kampen